Home » Alles wat je wil weten over de vacht van een labradoodle

Alles wat je wil weten over de vacht van een labradoodle

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wil jij alles weten over de vacht van een labradoodle? Dan is dit artikel geknipt voor jou. Lees snel verder!

De vacht van een labradoodle is uniek in de hondenwereld. Dankzij de vacht is het namelijk ook voor allergische mensen mogelijk een hond in huis te halen. Een labradoodle kan 2 verschillende soorten vachten hebben: de fleece vacht of de wolvacht. En doordat ze geen haren verliezen kun je, ook als je een allergie hebt, gewoon een labradoodle nemen.

Om de vacht van je labradoodle zo mooi mogelijk te houden moet je ervoor zorgen dat deze niet te lang wordt. Ook moet je er voor zorgen dat de vacht niet te dik of te vol is, aangezien dat ervoor kan zorgen dat hij de warmte niet kwijt kan bij hoge temperaturen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Labradoodles met steile of fleece vacht

Een labradoodle kan dus verschillende vachten hebben. Zo kun je er een hebben met een steile vacht, heeft een andere juist leuke krullen en zijn er ook labradoodles die een dunne vacht hebben. Als je een labradoodle met een fleece vacht aait voel je dat deze lekker zacht is. Deze fleece vacht kan zowel stijl als golvend zijn. Dit type vacht is dan weer in verschillende soorten opgedeeld. De gewone fleece en de curly fleece vacht. Het tweede type vacht heeft krullen. Als er golven in de vacht zitten noemen we het ‘wavy fleece’.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Labradoodle (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillende type vachten van labradoodles

Een wolvacht van een labradoodle is juist iets voller dan een fleece vacht en lijkt een beetje op de vacht van een schaap. Deze vacht moet er als pijpenkrullen uit zien. Bedenk wel dat je bij deze honden veel meer tijd kwijt bent aan het onderhoud. Bij dit type vacht is de kans op klitten zeer groot. Als je het onderhoud laat versloffen zal je deze klitten er al snel niet meer uit krijgen.

Als labradoodles jong zijn en ze nog steeds de puppyvacht hebben, zijn ze heel makkelijk te onderhouden. Wanneer de volwassen vacht erdoor komt wordt het onderhoud een stuk meer werk. De zachte vacht heeft dan plaatsgemaakt voor een stevig vacht. En dat gaat gepaard met veel klitten.

Onderhoud de vacht goed tijdens de vachtwissel

Wanneer je labradoodle puppy verandert van vacht, noemen we dat ook wel een ‘vachtwissel’. De volwassen vacht groeit dan langzaam door de puppyvacht heen, totdat deze nog alleen over is. Wanneer de vachtwissel plaats vindt is het belangrijk om je labradoodle goed en veelvuldig te borstelen. Zo geef je nieuwe haren de ruimte en vermijd je klitten en vilten.

Doe je dat niet regelmatig genoeg? Dan is de kans groot dat je de klitten er niet meer uit krijgt. Bij de meeste labradoodle pups start de vachtwissel als ze 7 of 8 maanden oud zijn. Dit duurt vaak wel een maand of vijf. Zoals gezegd is het echt belangrijk om in deze tijd de vacht van je labradoodle erg goed te onderhouden.

Leer alles over de kenmerken van jouw Labradoodle

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Elke labradoodle vacht is uniek

Dit proces van vachtwisseling gaat overigens het hele jaar door. Elke keer groeit de nieuwe vacht weer door de oude heen. Het unieke aan de vacht van de labradoodle is dat ze geen ondervacht hebben. Daarnaast is de vacht van dit ras ook nog eens geurloos en verharen ze niet.

Elke vacht van een labradoodle is weer anders en uniek. Zo kun je een zacht en glanzende vacht hebben, maar kan een andere labradoodle weer een stugge en doffe vacht hebben. Elke labradoodle heeft een eigen unieke vacht. Hoe je deze het beste kunt onderhouden zal je uit moeten vinden door te proberen.

Meerdere processen hebben invloed op de vacht

Naast de verzorging zijn er nog vele andere zaken die van invloed zijn op de vacht van een labradoodle. Zo kunnen voeding, hormoonhuishouding, het weer, het type wandelingen, zwemmen, spelen, rennen en de halsband of het tuigje een grote rol spelen.

Door een goede voeding, vol vitamines en mineralen, te kiezen voor je labradoodle, zorg je ervoor dat je hond naast een goede gezondheid ook een mooie glanzende vacht heeft. Ook de gemoedstoestan van je hond heeft een uitwerking op de vacht. Wanneer je hond fit is en zich gelukkiger voelt zal de vacht veel mooier zijn dan wanneer je hond niet goed in z’n vel zit. Vaak is de vacht dan erg dof.

Als de weerstand van je labradoodle niet helemaal op orde is zie je dit ook terug in de vacht. Dit kan ook een teken zijn dat je hond wat onder de leden heeft. Heb je een teefje? Dan kan het zo zijn dat de vacht na de drachtperiode niet helemaal herstelt. Dit komt door een wisselende hormoonhuishouding. Door hier de juiste vitamines en mineralen voor te voeren zal het lichaam zelf de vacht weer herstellen.

Zorg dat je de vacht genoeg borstelt

Tijdens het zwemmen, spelen en rennen zullen er eerder klitten ontstaan. Daarom is het belangrijk om op deze momenten de vacht extra goed te borstelen. Een tuigje of halsband kan ook voor klitten in de vacht zorgen en ook hiervoor kun je het beste een extra borstelbeurt inlassen.

Geen tijd of geen zin om continu zelf te borstelen? Door regelmatig een goede trimsalon te bezoeken kan een professional regelmatig even helpen. Zo houd je de vacht van je labradoodle het mooist en weet je zeker dat dit goed gebeurt. Je kunt ook om tips vragen van een professionele trimsalon om te leren hoe je de vacht het beste kan verzorgen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload