Home » Alles wat je wil weten over de vacht van een labradoodle

Alles wat je wil weten over de vacht van een labradoodle

⏱ Leestijd: 3 minuten

Wil jij alles weten over de vacht van een labradoodle? Dan is dit artikel geknipt voor jou. Lees snel verder!

De vacht van een labradoodle is uniek in de hondenwereld. Dankzij de vacht is het namelijk ook voor allergische mensen mogelijk een hond in huis te halen. Een labradoodle kan 2 verschillende soorten vachten hebben: de fleece vacht of de wolvacht. En doordat ze geen haren verliezen kun je, ook als je een allergie hebt, gewoon een labradoodle nemen.

Om de vacht van je labradoodle zo mooi mogelijk te houden moet je ervoor zorgen dat deze niet te lang wordt. Ook moet je er voor zorgen dat de vacht niet te dik of te vol is, aangezien dat ervoor kan zorgen dat hij de warmte niet kwijt kan bij hoge temperaturen.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Labradoodle Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Labradoodles met steile of fleece vacht

Een labradoodle kan dus verschillende vachten hebben. Zo kun je er een hebben met een steile vacht, heeft een andere juist leuke krullen en zijn er ook labradoodles die een dunne vacht hebben. Als je een labradoodle met een fleece vacht aait voel je dat deze lekker zacht is. Deze fleece vacht kan zowel stijl als golvend zijn. Dit type vacht is dan weer in verschillende soorten opgedeeld. De gewone fleece en de curly fleece vacht. Het tweede type vacht heeft krullen. Als er golven in de vacht zitten noemen we het ‘wavy fleece’.

Verschillende type vachten van labradoodles

Een wolvacht van een labradoodle is juist iets voller dan een fleece vacht en lijkt een beetje op de vacht van een schaap. Deze vacht moet er als pijpenkrullen uit zien. Bedenk wel dat je bij deze honden veel meer tijd kwijt bent aan het onderhoud. Bij dit type vacht is de kans op klitten zeer groot. Als je het onderhoud laat versloffen zal je deze klitten er al snel niet meer uit krijgen.

Als labradoodles jong zijn en ze nog steeds de puppyvacht hebben, zijn ze heel makkelijk te onderhouden. Wanneer de volwassen vacht erdoor komt wordt het onderhoud een stuk meer werk. De zachte vacht heeft dan plaatsgemaakt voor een stevig vacht. En dat gaat gepaard met veel klitten.

Onderhoud de vacht goed tijdens de vachtwissel

Wanneer je labradoodle puppy verandert van vacht, noemen we dat ook wel een ‘vachtwissel’. De volwassen vacht groeit dan langzaam door de puppyvacht heen, totdat deze nog alleen over is. Wanneer de vachtwissel plaats vindt is het belangrijk om je labradoodle goed en veelvuldig te borstelen. Zo geef je nieuwe haren de ruimte en vermijd je klitten en vilten.

Doe je dat niet regelmatig genoeg? Dan is de kans groot dat je de klitten er niet meer uit krijgt. Bij de meeste labradoodle pups start de vachtwissel als ze 7 of 8 maanden oud zijn. Dit duurt vaak wel een maand of vijf. Zoals gezegd is het echt belangrijk om in deze tijd de vacht van je labradoodle erg goed te onderhouden.

Elke labradoodle vacht is uniek

Dit proces van vachtwisseling gaat overigens het hele jaar door. Elke keer groeit de nieuwe vacht weer door de oude heen. Het unieke aan de vacht van de labradoodle is dat ze geen ondervacht hebben. Daarnaast is de vacht van dit ras ook nog eens geurloos en verharen ze niet.

Elke vacht van een labradoodle is weer anders en uniek. Zo kun je een zacht en glanzende vacht hebben, maar kan een andere labradoodle weer een stugge en doffe vacht hebben. Elke labradoodle heeft een eigen unieke vacht. Hoe je deze het beste kunt onderhouden zal je uit moeten vinden door te proberen.

Meerdere processen hebben invloed op de vacht

Naast de verzorging zijn er nog vele andere zaken die van invloed zijn op de vacht van een labradoodle. Zo kunnen voeding, hormoonhuishouding, het weer, het type wandelingen, zwemmen, spelen, rennen en de halsband of het tuigje een grote rol spelen.

Door een goede voeding, vol vitamines en mineralen, te kiezen voor je labradoodle, zorg je ervoor dat je hond naast een goede gezondheid ook een mooie glanzende vacht heeft. Ook de gemoedstoestan van je hond heeft een uitwerking op de vacht. Wanneer je hond fit is en zich gelukkiger voelt zal de vacht veel mooier zijn dan wanneer je hond niet goed in z’n vel zit. Vaak is de vacht dan erg dof.

Als de weerstand van je labradoodle niet helemaal op orde is zie je dit ook terug in de vacht. Dit kan ook een teken zijn dat je hond wat onder de leden heeft. Heb je een teefje? Dan kan het zo zijn dat de vacht na de drachtperiode niet helemaal herstelt. Dit komt door een wisselende hormoonhuishouding. Door hier de juiste vitamines en mineralen voor te voeren zal het lichaam zelf de vacht weer herstellen.

Zorg dat je de vacht genoeg borstelt

Tijdens het zwemmen, spelen en rennen zullen er eerder klitten ontstaan. Daarom is het belangrijk om op deze momenten de vacht extra goed te borstelen. Een tuigje of halsband kan ook voor klitten in de vacht zorgen en ook hiervoor kun je het beste een extra borstelbeurt inlassen.

Geen tijd of geen zin om continu zelf te borstelen? Door regelmatig een goede trimsalon te bezoeken kan een professional regelmatig even helpen. Zo houd je de vacht van je labradoodle het mooist en weet je zeker dat dit goed gebeurt. Je kunt ook om tips vragen van een professionele trimsalon om te leren hoe je de vacht het beste kan verzorgen.

 

Wil je alles leren over Labradoodles?

Download dan eens het e-book ‘Labradoodle Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Labradoodle Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Labradoodle in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Labradoodle niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Labradoodle nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Niet iedere labradoodle is hetzelfde. Integendeel zelfs. Per labradoodle kan verschillen welke type het is. Er zijn namelijk allerlei kleuren, maten en vachtsoorten te vinden. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. De kortharige labradoodle is een hond die de laatste...

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Wanneer je graag een labradoodle aan wilt schaffen zal je merken dat je een zeer ruime keuze aan kleuren hebt. Zo zijn er sowieso de 5 hoofdkleuren, te weten zwart, bruin, grijs, rood en blond. Maar er zijn ook nog voldoende varianten te vinden. De labradoodle caramel...

Kosten: de prijs van een labradoodle

Kosten: de prijs van een labradoodle

Aangezien labradoodles enigszins zeldzaam zijn, is het logisch dat de prijs van dit unieke ras dan ook vrij hoog is. Daarmee is de prijs voor labradoodles vaak hoger dan een andere rashond met een goede bloedlijn. Wanneer je een labradoodle voor een bepaalde prijs...