Inhoudsopgave
Aangezien labradoodles enigszins zeldzaam zijn, is het logisch dat de prijs van dit unieke ras dan ook vrij hoog is. Daarmee is de prijs voor labradoodles vaak hoger dan een andere rashond met een goede bloedlijn. Wanneer je een labradoodle voor een bepaalde prijs aankoopt, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat dit de echte hypoallergene versie is.
Zo’n labradoodle met anti-allergene vacht moet er een behoorlijke stamboom achter zitten. Dit is dan ook waar je een hoge prijs voor betaalt. Een echte labradoodle heeft een lange bloedlijn die terugvoert naar een labrador retriever en een poedel. Enkel deze zuiver gefokte labradoodles hebben de echte hypoallergene vacht. Dat is de voornaamste reden dat mensen de hond aanschaffen.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!
De perfecte gezinshond
Naast dat de hond een hypoallergene vacht heeft, is een labradoodle natuurlijk ook een hond met een geweldig leuk karakter. Dit type ras is ontzettend speels, maar ook erg toegewijd aan jou als baasje. De karakters van labradoodles worden vaak omschreven als trouw, lief, sociaal, energiek en intelligent.
Dit is eigenlijk alles wat mensen in een gezinshond zoeken en dat maakt de labradoodle ook de perfecte gezinshond. Doordat de honden zo immens populair geworden zijn, behoort de labradoodle qua prijs toch wel bij 1 van de duurste rassen van ons land. Dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat er niet op kwantiteit maar kwaliteit gefokt wordt. Dit betekent dat het aanbod schaars is en hierdoor de labradoodle prijs behoorlijk stijgt.
Let op: Het kopen of adopteren van een Labradoodle (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Koop vooral bij een erkende fokker
Als je het over de aanschaf van een labradoodle hebt, dan betaal je voor een labradoodle al gauw een prijs vanaf 1700 euro. Mocht je graag zo’n schattige doodle in huis willen halen, dan is het aan te raden om bij een fokker aan te kloppen. Zo weet je zeker dat je voor de labradoodle een eerlijke prijs betaalt.
Daarnaast ben je er ook zeker van als je bij een erkende fokker langsgaat, dat het ook een echte labradoodle is. Je kunt ook niet zomaar zeggen dit is de prijs voor de labradoodle, hier heb je het geld en ik neem hem mee. Je moet eerst een kennismakingstraject door en als het van beide kanten akkoord is, kun je pas overgaan tot de aankoop.
Labradoodle uit het asiel
Het is ook mogelijk om een labradoodle via een asiel aan te schaffen. Meestal is de prijs van een labradoodle bij een asiel wat lager, maar vaak is dit dan geen labradoodle met een hypoallergene vacht.
Voor een echte hypoallergene labradoodle is de prijs gewoon hoog en zul je je eigenlijk altijd wel in moeten schrijven bij een fokker. Het voordeel is dat je bij een fokker een labradoodle krijgt met de correcte papieren die goed opgevoed is en goed gesocialiseerd is. Tevens weet je bij een fokker, tenminste bij een goede fokker, ook dat je een gezonde labradoodle pup thuis krijgt.
Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Labradoodle
Overweeg je een Labradoodle te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Koop vooral niet via Marktplaats
Op Marktplaats zijn ook labradoodles te vinden. Hier zul je zien dat de prijs voor labradoodles ook lager ligt dan bij fokkers. Het is niet aan te raden om via deze verkoopplek een labradoodle aan te schaffen. Als er bij een labradoodle een lage prijs staat, kun je er al vanuit gaan dat dit geen echte is.
Ook al staat er bij de advertentie 100% echte labradoodle pup, ga hier nooit zomaar vanuit. Aangezien er zoveel erkende fokkers zijn en zij genoeg kanalen hebben via waar ze de labradoodle voor een correcte prijs verkopen, is het niet nodig dat ze via Marktplaats verkopen. Mocht je toch hier een labradoodle willen kopen, check dan de papieren en de hond extra goed.
Bespaar niet op de aanschaf!
Je kunt denken ik bespaar wel op de aanschaf van de labradoodle, maar uiteindelijk zul je hier de prijs wel voor gaan betalen. De kans is namelijk aanwezig dat zo’n doodle lichamelijke problemen hebben en dit eventueel op latere leeftijd pas naar buiten komt. Je zult uiteindelijk meer geld kwijt zijn aan dierenartskosten dan wanneer je een gezonde labradoodle voor een duurdere prijs gekocht had. Bespaar dus vooral niet als je een labradoodle koopt, maar betaal liever een hogere prijs voor de labradoodle.
Uiteindelijk zal je dit namelijk schelen. Dit is niet gezegd dat een duurdere labradoodle nooit wat zal krijgen, maar je verkleint de kans op erfelijke aandoeningen en ziektes in ieder geval wel.
Kosten naast de aanschaf
Naast de hogere prijs die labradoodles qua aanschaf kosten, komen er natuurlijk ook nog andere kosten kijken bij het kopen van een hond. Je moet hierbij denken aan kosten voor het voer, de dierenarts, hondenbelasting, training, speeltjes en de verzorging van de labradoodle. Het is belangrijk dat je de basisverzorging van je labradoodle op orde hebt.
Daarnaast zou je in je kostenplaatje ook onverwachte kosten in moeten calculeren. Zo ben je overal op voorbereid als je onverhoopt een keer extra naar de dierenarts moet bijvoorbeeld. Door dit allemaal op een rij te zetten en ook de aanschafprijs voor de labradoodle erbij te zetten, weet je precies wat het je gaat kosten. Zo kun je een weloverwogen afweging maken of je wel of niet een labradoodle neemt.
Regelmatig naar de dierenarts
Wanneer je labradoodle nog een pup is, zal je zo’n 6 keer per jaar naar de dierenarts moeten. Voor een volwassen labradoodle die gezond is, is enkel een jaarlijkse check up voldoende. Het voordeel van een betrouwbare fokker is dat de pup al wel ontwormt, geënt en goed gecheckt is door een dierenarts.
Door de nodige bezoeken aan de dierenarts te maken, kun je ervoor zorgen dat je hond nog jarenlang bij je zal blijven als je trouwe vriend. Een kleine prijs om je labradoodle nog jarenlang naast je te hebben lopen. Met een beetje geluk wordt je labradoodle tussen de 13 en 15 jaar oud en misschien wel nog ouder.
Kijk eens naar een dierenarts kostenverzekering
Om je een beetje te helpen met de dierenartskosten, kun je hier een verzekering voor afsluiten. De premie van zo’n verzekering wordt bepaald op basis van het gewicht, de leeftijd en het ras van je hond. De labradoodle prijs van zo’n verzekering komt op zo’n 20 tot 30 euro per maand.
Wanneer je een labradoodle in huis haalt, moet je er wel aan denken dat je deze laat steriliseren of castreren zodra het kan. In Nederland is dit namelijk verplicht. Dit is omdat enkel de erkende fokkers toestemming hebben om te fokker. Op deze manier zorgen ze ervoor dat het echte labradoodle ras gezond, sterk en zuiver blijft. De prijs voor zo’n ingreep is al gauw tussen de 200 en 350 euro.
Vergeet niet je hond aan te melden bij de gemeente
Naast al deze kosten, zul je in sommige gemeentes ook hondenbelasting moeten betalen. Wat de prijs hier precies van is voor je labradoodle verschilt dan weer per gemeente, maar is vaak ergens rond de 100 euro voor een eerste hond. Bij meer honden betaal je vaak een hogere prijs.
Je hebt na aankoop 2 weken de tijd om de labradoodle aan te melden, doe je dit niet en komt er een hondenbelasting inspecteur langs, dan betaal je hier voor je labradoodle een hoge prijs voor. Dit kan al gauw meer dan 1000 euro worden. Zorg dus dat je dit gewoon doet, het is jammer om zo geld weg te gooien.
Zoek een goede puppycursus
Om ervoor te zorgen dat je labradoodle geen ongeleid projectiel wordt, is het aan te raden op puppycursus te gaan zodra je de pup thuis hebt. Voor een labradoodle kan de prijs hiervoor per hondenschool verschillen en het is goed om online even wat scholen te vergelijken.
Er bestaan ook hondenscholen of trainers die gespecialiseerd zijn in labradoodles en als je optimaal wilt profiteren van de training, kun je het beste voor zo’n trainer of school kiezen. Zo haal je het meeste uit je labradoodle en zul je hier nog jaren gemak van hebben. Als je meedoet aan een groeps puppycursus met je labradoodle is de prijs vaak tussen de 125 en 200 euro. Privé trainingen zijn dan weer een stuk prijziger.
Zorg voor topkwaliteit voer
Een van de belangrijkste uitgaven voor je labradoodle is toch wel het hondenvoer. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel geld je hier aan uit wilt geven, maar bij dit ras is het geval wel goedkoop is duurkoop. Door voor het voer van je labradoodle een hogere prijs te betalen, weet je dat je topkwaliteit voer voor je hond hebt.
Topkwaliteit voer zal een positief effect hebben op op de gezondheid en vacht van je labradoodle. Het allerbeste voer is vers rauw vlees, ook voor labradoodles, al is de prijs daar dan ook hoger van. Door op voer niet te besparen, zal je labradoodle hoogstwaarschijnlijk gezonder en gelukkiger oud worden. Hierdoor bespaar je ook weer op dierenartskosten.
Combineer goed borstelen met afspraken bij de trimsalon
Als je je hond er goed uit wilt hebben zien, dan is verzorging een belangrijk punt. De vacht van een labradoodle is zeer eenvoudig schoon te krijgen als ze bijvoorbeeld in de modder gelegen hebben, maar heeft wel onderhoud nodig. Zo moet je een aantal keer per week goed borstelen, afhangend van het type vacht dat de doodle heeft.
Om jezelf het een stuk makkelijker te maken, is het een goed idee om regelmatig een trimsalon te bezoeken. Hier weten ze heel goed raad met de vacht van labradoodles en kunnen je ook goed helpen met tips en tricks. Per trimbeurt is de labradoodle prijs al gauw 100 euro. De keuze is dan aan jou of je zelf meer wilt doen of een professional in wilt schakelen.
Haal accessoires in huis voor je labradoodle
Het is natuurlijk ook belangrijk dat je je labradoodle zich helemaal thuis laat voelen. Hiervoor kun je allerlei accessoires voor aanschaffen. Denk hierbij aan een kussen of kleed, hondenspeeltjes, kauwbotten, een voer en drinkbak, een halsband en riem en natuurlijk een bench. Hoeveel je hiervoor uitgeeft, hangt ook helemaal van jezelf af. Bijvoorbeeld een kussen voor je labradoodle is geprijsd tussen de 10 en 250 euro.
Als je voor normale prijzen voor al deze spullen gaat, dan moet je rekenen dat je rond de 250 euro uit moet geven aan de accessoires voor je labradoodle. Het is maar net hoe duur je het zelf wilt maken, er zijn bijvoorbeeld ook genoeg online websites te vinden waar je goede en goedkope accessoires kunt vinden.
Totale uitgaven verschillen per situatie
Het zal per labradoodle verschillende wat de precieze uitgaven zijn. Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Wat is de labradoodle prijs die je aan de fokker moet betalen, voor welk voer kies je, hoe duur koop je de accessoires in en dan hebben we het nog niet over de trimsalon kosten, dierenartskosten, belasting en verzekering gehad.
Je kunt wel een schatting maken en dan zou je in het eerste levensjaar van je labradoodle gemiddeld rond de 3000-3500 euro kwijt zijn. Vanaf het eerste jaar zul je gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt zijn. Bedenk dus voor je een labradoodle aanschaft dat dit best dure honden zijn.
Bedenk goed of je financieel genoeg ruimte hebt
Aangezien een labradoodle qua prijs voor de aanschaf al tussen de 1700 en 2000 euro kost en de overige kosten ook behoorlijk hoog zijn met 3500 in het eerste jaar, is het goed een kostenplaatje voor jezelf te maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een labradoodle in huis haalt en er vervolgens achter komt dat je deze niet goed genoeg kunt verzorgen omdat de kosten te hoog zijn.
Haal ook alleen een labradoodle in huis als je hier echt tijd voor hebt. Dit zijn namelijk honden die veel aandacht en energie eisen en kunnen bijvoorbeeld niet heel lang alleen thuis zijn. Als je hier goed over nagedacht hebt en het kan allemaal, dan zou je je kunnen inschrijven bij een fokker.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?
Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!