Het kruisen van verschillende hondenrassen met elkaar is tegenwoordig steeds populairder.
Een van de populairste mixen is om de Poedel te kruisen met verschillende andere rashonden om zo op die manier een groot scala aan verschillende schattige poedels te krijgen; deze gekruiste hondenrassen worden ook wel ‘doodle’ genoemd.
In dit artikel bespreken we alles over deze ene kruising met een poedel: de Labrador Doodle, ook wel door sommigen de Labradoodle genoemd.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!
Beschrijving van de uiterlijk, karakter
Doordat je een Labrador kruist met een poedel, krijgen de puppy’s een bijzonder schattige vacht: ze erven bijna in alle gevallen de krulletjes, maar soms ook alleen de ‘pluizige’ vacht van een poedel.
Een Labradoodle wordt daarom door de meeste mensen snel gezien als een poedel en wordt eigenlijk nooit zo herkend als een Labrador. Het interessante is dat het beest niet verhaart en daarom hebben veel mensen met een allergie voor honden interesse in het beest.
De grootte en afmetingen van een Labradoodle
Een standaard poedel heeft een schofthoogte van zo’n 35 tot 45 centimeter. Maar als je het beest kruist met een veel grotere Labrador, krijg je pups die kunnen uitgroeien tot wel 54 centimeter tot 60 centimeter.
Ook zal de Labradoodle flink wat zwaarder worden, logischerwijs: waar een poedel ergens tussen de 18 en 25 kilo weegt, kan een Labradoodle wel 25 tot 35 kilo wegen.
Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grootte van een gemiddelde Labrador: die weegt ergens tussen de 25 tot 40 kilo en is vaak 55 tot 62 centimeter hoog op de schoft. Er zijn echter ook Labradoodle mini honden die veel kleiner blijven.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De Labradoodle: van mix tot geheel eigen hondenras
Het lijkt erg logisch, maar het is essentieel om bij een kruising te kijken naar beide ouders, want pups zullen veel genen beërven van beide ouders.
Het is niet altijd duidelijk welke genen de pups zullen beërven en een nestje van Labradoodle pups kunnen heel verschillende pups krijgen. Daarom zullen we nu eerst wat vertellen over de twee rassen, Poedel en Labrador.
Eerst iets over de Poedel
Hoewel het niet helemaal duidelijk is waar de poedel oorspronkelijk vandaan komt, weten we wel dat het beest populair is geworden in Frankrijk. Daar werd het beest gehouden door de adel en gebruikt als – geloof het of niet – jachthond.
Een poedel kan uitstekend zwemmen en jaagt graag op eenden en watervogels. Tegenwoordig is het beest echter vooral gefokt op uiterlijk en schattigheid. De karakter en de energie van het beest zijn nog steeds het gevolg van de fokprogramma’s.
Ook iets over de Labrador
Als we het hebben over een Labrador, dan moeten we eigenlijk de volle naam gebruiken: Labrador Retriever. De naam heeft hij te danken aan een groep honden die in Groot-Brittannië in eeuwen her werd gebruikt om geschoten wild tijdens de jacht te ‘retrieven’ of terug te brengen naar het baasje.
De Retriever werd vernoemd naar het Canadese eiland, Labrador, waar het beest voor het eerst werd gefokt.
De gezamenlijke geschiedenis van de Labradoodle
Wanneer is de Labradoodle dan voor het eerst door iemand gekruist? Het antwoord op die vraag is niet heel duidelijk, maar waarschijnlijk ontstond het nieuwe ras in Australië. Daarom heet het beest soms ook Australische Labradoodle: in de jaren zeventig werd het beest gericht gefokt.
De Labradoodle werd zelfs nog verder gefokt door een man die heette Wally Conron: hij kruiste de Labrador en de Poedel met verschillende Spaniëls en Retrievers om het beste resultaat te krijgen.
Labradoodle is dus tegenwoordig eigenlijk geen mix of kruising meer, maar een heel eigen ras.
Het uiterlijk en innerlijk van de Labrador Poedel
Zoals we eerder al zeiden is de Labradoodle een behoorlijk grote hond. Ook zal het uitmaken hoeveel generaties terug de Labrador en de Poedel zijn gekruist.
Over het algemeen zul je de Labradoodle vinden in het wit, bruin, zwart, rood en blond en nog heel wat meer verschillende kleurenvarianten.
Over het innerlijk
Omdat beide Labrador en Poedel gefokt zijn voor de jacht, zijn het beide hele slimme en energieke honden. De beesten zijn goed te trainen en worden daarom ook vaak ingezet om werk te doen zoals een geleidehond voor blinden.
Door de intelligentie mentaal en de energieke bouw van de beesten, moeten de viervoeters goed worden gemotiveerd om kunstjes, spelletjes en andere motiverende speeltjes.
Maar ook moet het beest vaak naar buiten: minstens twee uur is gezond voor het beest.
De verzorging van een Labrador Doodle
Het is belangrijk om de Labrador Doodle op z’n tijd te verzorgen. Zeker de vacht heeft wat aandacht nodig. Het is zaak om het beest misschien één keer in de week in bad te doen en ook twee of zelfs drie keer in de week een goede borstelbeurt te geven.
Ook is het goed om de nagels af en toe te knippen en om het beest rond de ogen en oren schoon te maken.
Over de gezondheid
Net als veel andere rashonden, heeft ook de Labradoodle last van erfelijke ziektes. Het is verstandig om het beest regelmatig bij een dierenarts te laten zien, minstens een keer per jaar.
Het beest kan mogelijk problemen met de gewrichten krijgen, maar ook epilepsie komt soms voor. Zorg ook dat je de ogen en oren vaak nakijkt: daar kunnen de beesten makkelijk ontstekingen in ontwikkelen.
Leer alles over jouw lieve Labradoodle
Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Over de training
Een Labradoodle wil graag mentaal worden gemotiveerd, dat hebben we hierboven behandelt. Maar hoe zorg je daarvoor? Je kunt allereerst zorgen dat je een goede puppycursus doet, dat jouw pup begint met het leren van kunstjes.
Als je hem te weinig uitdaagt, zal het beest in veel gevallen destructief gedrag ontwikkelen, simpelweg omdat het beest zich een beetje begint te vervelen.
Een enorm fijne en schattige hond
Met de Labradoodle krijg je een prachtige hond in huis. Het beest is niet alleen enorm schattig, een echte schoothond, maar ook nog eens enorm slim en makkelijk kunstjes aan te leren.
Ben je bereid om het beest vaak en veel uit te laten en goed te verzorgen, dan is het een goed beest voor jou! Veel plezier!
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?
Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!