Sinds de eerste Labradors en Poedels in de jaren zeventig met elkaar zijn gekruist, zijn er vele soorten kleuren Labradoodles ontstaan.
De kruising komt inmiddels zo vaak voor en het beestje is zo populair dat mensen het inmiddels eigenlijk zelfs zien als afzonderlijk hondenras.
In dit artikel bespreken we de verschillende kleuren Labradoodle en in het specifiek zullen we het hebben over de zwart witte Labradoodle: heeft de kleur van de viervoeter effect op het karakter, en wat is het voordeel of nadeel van een zwart witte vacht.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!
Hoe een zwart witte Labradoodle eruitziet
Een zwart witte Labradoodle is enorm schattig. Het beest ziet er soms bijna uit als een panda of een schaakspel. Soms heeft het één oog omringd met zwart en een ander oog met wit.
Soms heeft het ook heel weinig wit of juist heel weinig zwart, maar over het algemeen is een zwart witte Labradoodle ongeveer fiftyfifty.
Maak kennis met de Labradoodle zwart wit
Een Labradoodle wordt over het algemeen niet gefokt op kleur omdat er in elk nestje wel een verscheidenheid aan kleuren zit. De vacht van de ouders zegt namelijk niet zoveel over het krijgen van de kleur bij een pup.
Er zijn veel recessieve genen die kunnen worden gecombineerd, overgedragen en pas in de tweede of derde generatie naar boven komen.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Of de kleur ook effect heeft op het karakter
Het is bijzonder interessant voor onderzoekers om te begrijpen hoe verschillende hondenrassen in elkaar zitten.
Bij sommige rassen is het zo dat er verschillende karakters te onderscheiden zijn bij verschillende voorkomende kleuren: er wordt namelijk specifiek op kleur gefokt en er zijn verschillende stambomen en foklijnen ontstaan waardoor de verschillende kleuren honden steeds verder uit elkaar groeien.
Bij een Labradoodle is dat echter niet het geval: een zwart witte Labradoodle heeft geen ander karakter dan bijvoorbeeld een bruine.
De neus van de zwart witte Labradoodle
Een Labradoodle met een roze neus komt eigenlijk maar weinig voor en wordt ook wel gezien als een afwijking. Toch is een roze neus bij veel hondenliefhebbers populair.
Bij zwart witte Labradoodle honden komt een zwarte neus veel vaker voor. Wil jij echter een pup van het ‘merk’ Labradoodle met een roze neus, dan zul je met goed zoeken er ook wel een vinden.
Het grootste probleem met het wit van de Labradoodle
Vooral de witte en krullerige vacht van een Labradoodle kan flink wat problemen geven. Het is een moeilijk te verzorgen haartype van de Labradoodle, waar snel vilten en klitten in komen te zitten die er niet makkelijk uitkomen.
Droge lucht, zeker als de vacht nat is geweest is funest voor de vacht. Laat het beest dus zo mogelijk staand opdrogen, zodat het kan drogen zonder te klitten: als het beest ligt, krabt of rondrent, zitten er tijdens het opdrogen alweer nieuwe klitten in.
Waarom is het wit problematisch
Waarom is nu juist het witte gedeelte van je zwart witte Labradoodle het probleem, zul jij je afvragen. Wel, juist de witte vacht is erg poreus als je het vergelijkt met andere Labradoodle kleuren.
Daarom zitten er veel makkelijker klitten in. Zeker als het beest op een regenachtige dag in de plassen stampt, op de heide door de modder rent en bij de kinderen in de zandbak speelt, is het een moeilijkheid om het beest schoon te krijgen.
Hoe je het beest verzorgt
Een Labradoodle moet eigenlijk heel weinig in bad: maximaal een keer in de twee maanden: de huid reinigt namelijk zichzelf. Doe het ook alleen als het beest vies is.
Daarnaast moet je hem goed en bijna dagelijks borstelen. Kammen en borstelen moet bijna elke dag om de vacht mooi te houden. Ook is het goed om eens in de 8 weken een trimbeurt te geven aan je hond: dat kun je laten doen of je kunt het jezelf aanleren.
Op internet zijn er genoeg handleidingen te vinden om dat jezelf aan te leren.
De zwart witte Labradoodle: ontstaansgeschiedenis
Het kruisen van een Labrador Retriever met een oorspronkelijk Franse Poedel was het idee van de Australiër, Wally Conron.
Deze meneer opende de ‘doos van Pandora’, want nadat hij begon met het mixen, ontstonden alle andere mixen met de poedel. De mix tussen een Labrador en de pluizige rashond kreeg een geheel eigen naam en mag tegenwoordig zelfs worden gezien als eigen ras.
Een ander uiterlijk, overeenkomsten qua karakter
Net als de Labrador Retriever is ook de Poedel ooit gefokt voor de jacht, ook al zou je dat niet meteen bedenken als je de viervoeter in al zijn schattigheid ziet staan.
Waar de Labrador vooral geschoten wild moest terugbrengen, is de Poedel een jachthond die eenden en andere beesten kon vangen. De energie van de beide honden komt ook terug in de Labradoodle.
Het palet aan kleuren van de Labrador x Poedel
Er zijn ongeveer 12 officiële kleuren die een Labradoodle aan kan nemen om daadwerkelijk een Labradoodle te zijn. Daarnaast zijn er veel geaccepteerde mixen, waaronder de zwart witte Labradoodle. Enfin, hier een kort overzicht:
Tabel: overzicht met de meest voorkomende kleuren van een Labradoodle | |||
Abrikoos | Blauw | Koffie | Chocola |
Crème | Kalk (wit) | Karamel | Lavendel |
Parchment | Rood | Zilver | Zwart |
Leer alles over jouw lieve Labradoodle
Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De zon maakt het verschil
Het is ook nog interessant om te melden dat een Labradoodle best wat kan verkleuren in de zon. Het beest kan net als bij mensen veel blonder worden in de zomer en veel donkerder en grijzer in de winter.
Het gaat dus om een net wat veranderende haartint, zeker aan de uiteinden van de haren, de haarpunten.
Wil je de vacht van jouw zwart witte Labradoodle dus mooi hebben, doe hem dan zomers veel naar buiten.
Kies jij voor de zwart witte Labradoodle
Zoals we al zeiden maakt het niet zo veel uit of een Labradoodle zwart is of wit, of zwart wit, het beest zal niet verschillen van karakter. Het is dus vooral jouw voorkeur dat speelt.
Denk eraan dat de wittinten van jouw hond moeilijker zullen zijn om te verzorgen, maar als je dat bereid bent voor lief te nemen, dan is de zwart witte Labrador een prachthond.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?
Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!