Home » Alles over ziektes bij labradoodles

Alles over ziektes bij labradoodles

⏱ Leestijd: 3 minuten

De labradoodle is in de afgelopen jaren een erg populaire hond geworden. Dat resulteerde in een wildgroei aan fokkers, waarbij sommigen het minder nauw namen met de gezondheid van deze hond. Dat resulteerde in een hogere vatbaarheid voor allerlei soorten ziektes. Er zijn daarom restricties gelegd op het fokken van labradoodles. Zodat de ziektes in dit ras tot een minimum konden worden gebracht.

Door enkel met de beste en gezondste labradoodles te fokken kan een heel groot gedeelte van labradoodle ziektes uit de weg worden gegaan. Toch blijven ziektes, zoals bij iedere hond, altijd op de loer liggen. Om je meer te leren over dit onderwerp hebben we dit artikel geshreven.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Labradoodle Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Een fokker kan geen garantie geven met betrekking tot labradoodle ziektes

De labradoodle is een kruising van de poedel en de labrador. Daardoor kan dit ras van beide ouders gezondheidsproblemen erven. Toch is de labradoodle ‘winterhard’ en heeft hij doorgaans een goede gezondheid.

Besef je goed dat er door geen enkele fokker een garantie kan worden gegeven over het wel of niet hebben van erfelijke ziektes. Het is simpelweg onmogelijk om van een labradoodle puppy te zeggen hoe de gezondheid zal zijn. Als baasje kan je wel invloed uitoefenen. Door goede voeding, zorg en onderhoud ben je al een heel eind om je labradoodle gezond oud te laten worden, zonder vervelende labradoodle ziektes.

Ga regelmatig naar de dierenarts voor een check up

Wat erg belangrijk is voor de gezondheid van je hond is om regelmatig even naar de dierenarts te gaan. Deze doet dan een check up. Bij zo’n check up kan de dierenarts vroegtijdig problemen herkennen en hier preventief op inspelen. Zo kun je al voor een groot deel ziektes voorkomen, vertragen of verminderen.

Je kunt je dierenarts om advies vragen over de beste manier om ziektes te voorkomen. Hier kan je dan zelf direct actief mee bezig. Aangezien tripjes naar de dierenarts prijzig kunnen zijn, zou je hiervoor een verzekering af kunnen sluiten. Bekijk dan wel welke labradoodle ziektes de verzekering dekt.

Erfelijke ziektes mogelijk bij labradoodle

Labradoodles zijn voor een aantal ziektes vatbaar. Of ze het daadwerkelijk krijgen is nooit met zekerheid te zeggen, maar de mogelijkheid bestaat. Je moet hierbij denken aan patella-luxatie, heup- en elleboogdysplasie, de ziekte van Von Willebrand en progressieve retinale atrofie.

Heupdysplasie komt ook bij de poedel en labrador retriever voor en veroorzaakt pijn, kreupelheid en bewegingsproblemen. Medicijnen kunnen de symptomen van deze labradoodle ziekte verminderen. Elleboogdysplasie is hetzelfde maar in plaats van de heup is dit te vinden in het ellebooggewricht. Oogziektes behoren ook tot veel voorkomende ziektes. Dit zijn veelal erfelijke ziektes die leiden tot slechtziendheid. Je merkt het wanneer je labradoodle tegen dingen aan begint te lopen.

Vlooien en de ziekte van Addison bij labradoodles

Ook vlooien behoren tot veelvoorkomende ziektes bij labradoodles. Deze vervelende beestjes zijn erg vervelend als ze in de vacht van je labradoodle terecht komen. Vlooien zijn vaak in de schaduw te vinden en dat is precies waar je labradoodle ook graag ligt. Zo pakt jouw lieve viervoeter deze ziekte helaas relatief snel op.

Door je labradoodle op tijd te helpen kan je voorkomen dat dit extreme vormen aanneemt. Er zijn allerlei druppels en halsbanden beschikbaar die ervoor zorgen dat je labradoodle geen vlooien meer heeft. De labradoodle kan ook de erfelijke ziekte van Addison krijgen. Dit is een auto-immuunziekte die de bijnieren van de hond kan aantasten. Met medicijnen is deze ziekte onder controle te houden.

Een goede verzorging kan labradoodle ziektes voorkomen

Zoals vermeld kunnen labradoodles dus (erfelijke) ziektes krijgen, maar hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. Wanneer er gefokt is met gezonde en sterke honden is de kans kleiner dat jouw labradoodle die erfelijke ziektes ook echt heeft.

Het is wel belangrijk dat je, vanaf dat je labradoodle jong is, vooral zorgt voor goede voeding. Door een rijk dieet, met alle nodige vitamines en mineralen, is de start van je labradoodle al goed en is de kans veel kleiner dat je labradoodle met ziektes te maken krijgt. Daarnaast is, zoals gezegd, regelmatig naar de dierenarts gaan ook een goed plan. Door hier actief mee bezig te zijn kan je een hoop ellende voorkomen. Dat is natuurlijk prettig voor jou en voor je lieve labradoodle!

 

Wil je alles leren over Labradoodles?

Download dan eens het e-book ‘Labradoodle Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Labradoodle Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Labradoodle in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Labradoodle niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Labradoodle nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Niet iedere labradoodle is hetzelfde. Integendeel zelfs. Per labradoodle kan verschillen welke type het is. Er zijn namelijk allerlei kleuren, maten en vachtsoorten te vinden. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. De kortharige labradoodle is een hond die de laatste...

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Wanneer je graag een labradoodle aan wilt schaffen zal je merken dat je een zeer ruime keuze aan kleuren hebt. Zo zijn er sowieso de 5 hoofdkleuren, te weten zwart, bruin, grijs, rood en blond. Maar er zijn ook nog voldoende varianten te vinden. De labradoodle caramel...

Kosten: de prijs van een labradoodle

Kosten: de prijs van een labradoodle

Aangezien labradoodles enigszins zeldzaam zijn, is het logisch dat de prijs van dit unieke ras dan ook vrij hoog is. Daarmee is de prijs voor labradoodles vaak hoger dan een andere rashond met een goede bloedlijn. Wanneer je een labradoodle voor een bepaalde prijs...