Home » Labradoodle wit: een geweldige witte hond

Labradoodle wit: een geweldige witte hond

⏱ Leestijd: 4 minuten

De prachtige kruising tussen een Labrador en een Poedel komt in veel verschillende kleuren. Inmiddels is de kruising zo populair en vaak gezien dat er een speciale naam voor is bedacht: de Labradoodle.

In dit artikel willen we graag alle ins en outs behandelen die te maken hebben met de witte Labradoodle: waarom is dit de lastigste kleur Labradoodle om te hebben en of het effect heeft op het karakter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Beschrijving van het uiterlijk, karakter

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: bij het hondenras de Labradoodle heeft kleur geen effect op het karakter.

Sommige hondenrassen worden zo op kleur gefokt, dat er geheel afgescheiden foklijnen bestaan per kleur, waardoor ook het karakter en soms het uiterlijk van de hond er anders uit gaat zien.

Bij de Labradoodle wit is dat dus niet het geval en het beest zal dus net zo’n karakter hebben dan zijn zwarte of bruine broertjes en zusjes.

De neus van de witte Labradoodle

Over het algemeen heet een witte Labradoodle ook wel de kleur ‘kalk’. Bij de kalkversie van de Labradoodle is de neus het vaakst zwart, maar heel soms komen er ook roze neusjes voor en juist die laatste worden door mensen vaak gezien als ‘schoonheden’.

Is jouw Labradoodle dus wit met een roze snuit, dan is dat een geluk!

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het grootste probleem met de witte Labradoodle

Het grootste probleem dat je in huis haalt met een witte Labradoodle is een bijzonder taai te verzorgen vacht.

Er kunnen in de vacht snel klitten en vilten komen en zeker als de vacht nat is geweest en vervolgens opdroogt bij warme lucht, zal dit een negatief effect hebben op de vacht.

Zeker als het beest niet stilstaat maar aan het krabben is, op de grond ligt of aan het robbedoezen is. Dit is met name een probleem met witharige Labradoodle.

Oorzaak van de problemen met de vacht

Witte Labradoodle hondjes vinden het, net als hun broertjes en zusjes met andere kleuren, natuurlijk prachtig om te spelen.

Dat mag in de modder, in het zand of op een regenachtige dag in de plassen. Dat klinkt allemaal erg leuk, maar met het witte haar van de Labradoodle is dat een en al ellende voor het baasje: want hoe maak je het beest weer schoon en droog na een bad.

De oorzaak van de problemen is het witte haar dat erg poreus is vergeleken met andere kleuren haar: het klit dus veel sneller dan andere kleuren.

Verschillende plekken op de huid

Op het eerste gezicht hebben alleen witte Labradoodle hondjes last van klitten, maar ook andere honden in dit soort hebben soms een witte ondervacht of plekken die pluizig zijn.

Kijk vooral rond de nek, de dijbenen, de oren, de staart en billen en op de buik. Hoe kun je het probleem oplossen: borstel jouw lieve witte doodle minstens 4 of zelfs 5 keer per week om de vacht mooi te houden.

Als het borstelen niet voldoende is

Soms is het bijna dagelijks borstelen van je lieve doodle niet genoeg. Dan is het goed om ook het beest zo eens in de 2 à 3 maanden te laten trimmen.

Je kunt hem natuurlijk naar een dure hondenkapper brengen, maar er zijn genoeg filmpjes en handleidingen te vinden op internet om het zelf te leren.

Met een goede trimbeurt zorg je ervoor dat de witte vacht van jouw Labradoodle weer helemaal tip en top in orde is.

De geschiedenis van de Labradoodle wit

Het is tegenwoordig enorm populair om de Poedel met allerlei andere rashonden te kruisen, zodat er een soort pluizige rashond ontstaat. De Labradoodle is oorspronkelijk ook zo ontstaan: uit een mix tussen de Labrador en de Poedel.

De Labradoodle wordt ook wel de Australische Labradoodle genoemd omdat in Australië hele fokprogramma’s ontstonden om de perfecte Labradoodle te ‘ontwerpen’. Het beest is inmiddels dus meer dan een simpele kruising: het is een echt eigen ras.

Twee verschillende voorouders voor de jacht

Het interessante van de kruising, echter, is het feit dat beide voorouders gefokt zijn voor de jacht.

Waar een Labrador een echte Retriever is, hij moest het door de Britse adel geschoten wild terugbrengen bij het baasje, is de Poedel ook een jachthond, al zou je dat met zo’n schattig uiterlijk niet altijd zeggen.

De Poedel kan best zwemmen en is gefokt om te jagen op eenden en ander zwemmend wild.

De verschillende kleuren van de Labrador x Poedel

Naast wit zijn er nog 12 andere officiële Labradoodle kleuren. De kleuren die worden gebruikt, zijn vooral zo genoemd om een idee te geven van de kleur, maar vaak zijn er veel tinten en zijn niet alle honden precies hetzelfde.

Hieronder hebben we een kort overzicht gemaakt:

Tabel: overzicht met de meest voorkomende kleuren van een Labradoodle
Abrikoos Blauw Koffie Chocola
Crème Kalk (wit) Karamel Lavendel
Parchment Rood Zilver Zwart

Leer alles over jouw lieve Labradoodle

Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Hoe de vacht soms van kleur kan veranderen

Sommige Labradoodle baasjes maken zich zorgen als hun Labradoodle een beetje verandert van kleur. Dit is echter volstrekt een normaal en natuurlijk verschijnsel.

Als een Labradoodle veel in de zon zit, ligt of speelt, dan zullen de uiteinden van de haren iets verlichten. Dat proces is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij mensenharen in de zomer en winter en is dus niet gevaarlijk of slecht voor de gezondheid.

Ook de witte Labradoodle kan wat verkleuren in de zon en de punten van de haarlokken kunnen een andere kleurtint krijgen.

Een witte Labradoodle iets voor jou?

De grote hamvraag is: is een witte Labradoodle iets voor jou? De vraag is of je bereid bent om het beest te verzorgen: in bad te doen, te borstelen en te trimmen.

Als dat zo is en jij volmondig ‘ja’ kunt zeggen op deze vraag, dan is het een goed idee om te gaan voor een witte Labradoodle. Vind je het een gedoe en vind je het de witte kleur niet waard om er meer werk aan te hebben.

Dan doe je er beter aan een andere hondenkleur te kiezen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload