Home » Het verharen van jouw Labradoodle (en wat doe je als ‘ie verhaart)

Het verharen van jouw Labradoodle (en wat doe je als ‘ie verhaart)

⏱ Leestijd: 6 minuten

De labradoodle is een zeer populaire hond voor mensen met allergieën. Dit komt door de speciale vacht die dit type hond heeft. De echte labradoodles verharen normaal gesproken niet zoals andere honden en hierdoor zijn ze uitermate geschikt wanneer je allergisch bent. Honden die niet verharen en geschikt zijn voor iemand die allergisch is, worden ook wel hypoallergene honden genoemd.

De labradoodle is er ook 1 van dit type en daarom is dit ras ook zo razend populair. Het is niet zo dat je helemaal nooit een allergische reactie op de labradoodle zult krijgen, maar het feit dat labradoodles niet verharen, maakt dat de kans hierop in ieder geval geminimaliseerd is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Een labradoodle heeft hypoallergene kenmerken

Het is niet zo dat labradoodles niet verharen. Ze zullen hun haren verliezen net zoals elke andere hond. Alleen gaat het verharen bij een labradoodle net iets anders dan bij andere rassen. Dit ras verliest veel minder haren en huidschilfers dan andere honden. Je zult dus als je een labradoodle aanschaft geen grote plukken haar terug vinden in de kamer of keuken. Doordat een labradoodle een combinatie is van de poedel en de labrador retriever, heeft deze hond hypoallergene kenmerken.

Als je ook van plan bent een labradoodle aan te schaffen, is het heel verstandig om goed navraag te doen bij de fokker. Het zou jammer zijn als je een labradoodle in huis haalt waar je toch allergisch voor bent.

Let op: De verzorging van jouw Labradoodle (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De stof die de allergische reactie veroorzaakt

Als je allergisch bent voor honden, reageert je lichaam op een stof genaamd CAN.F1. Dit is een eiwit die je in de huidschilfers en in het speeksel van honden kunt terugvinden. Bij een groot gedeelte van de mensen zorgt deze stof voor een allergische reactie. Als deze deeltjes dan ingeademd worden, kan dit leiden tot een allergische aanval.

Als je naar rassen kijkt die weinig verharen behoort de labradoodle hier toe en ook de poedel. Deze honden verliezen minder haren en daardoor zal er ook minder van de CAN.F1 stof uitgestoten worden waar jij een allergische reactie op kunt krijgen. Doordat labradoodles weinig verharen, kun je toch genieten van een eigen hond, maar ondervind je niet de nadelen van je allergie.

De poedel geeft de hypoallergene kwaliteiten door

Door met een poedel te fokken, is het verharen van de labradoodle geminimaliseerd. Het verharen van een labradoodle heeft een apart proces als andere honden. De labradoodle heeft namelijk een vacht waarbij er een vachtwissel intreedt als deze een puppy is. Dit houdt in dat de nieuwe vacht door de oude vacht heen gaat groeien en zo de oude vacht vervangt.

Waar andere honden hun haren verliezen, werkt het verharen van een labradoodle daarin net anders. De oude haren blijven namelijk in de vacht zitten en vallen er niet zomaar uit. Alleen als je de labradoodle kamt en borstelt, zullen deze oude haren uit de vacht komen. Dit is dus waarom labradoodles niet verharen.

Een labradoodle kost veel tijd qua verzorging

Als je kijkt naar hoe labradoodles verharen, is er wel 1 nadeel aan. Aangezien ze zelf hun haren niet verliezen, zul je de vacht erg goed moeten verzorgen. Je zult meerdere keren per week moeten kammen en borstelen om de haren eruit te krijgen, juist omdat labradoodles niet verharen.

Daarnaast zul je ook veel moeten borstelen om te voorkomen dat de vacht gaat klitten en vilten. Als je het borstelen namelijk achterwege laat, dan kan het zijn dat je labradoodle zoveel klitten en vilten in de vacht krijgt, dat er nog maar 1 optie is als je naar de trimsalon gaat. Je labradoodle zal dan geschoren moeten worden. Sommige mensen vinden dit niet mooi, maar vaak is dit een laatste redmiddel.

Dichte vacht voorkomt verharen

De reden dat een echte labradoodle niet zomaar huidschilfers en haren verliest, is omdat de vacht van een labradoodle heel erg dicht is. Alles blijft zo hangen en zal niet zomaar van je labradoodle afvallen. Deze eigenschap komt van de poedel vandaan. Ook poedels, net als de labradoodle, verharen niet.

Net als een labradoodle vraagt ook de vacht van een poedel veel aandacht en verzorging. Ook dit heeft de labradoodle dus van die kant van de kruising meegekregen. Maar ach, als je echt graag een hond wilt terwijl je allergisch bent, neem je de verzorging van de vacht van je labradoodle wel op de koop toe.

Goede verzorging is zeer belangrijk

Het blijft heel belangrijk om de vacht van de labradoodle goed te verzorgen. Juist omdat labradoodles niet verharen. Je zult ze hier dus echt een handje bij moeten helpen. Hiervoor kun je ook de hulp inschakelen van een professionele hondentrimsalon. Door te kiezen voor een goede en hoog aangeschreven trimsalon, weet je dat je labradoodle in goede handen is.

Zij weten precies hoe de vacht van labradoodles verharen en weten precies wat ze eraan moeten doen om deze perfect mooi te krijgen. Om het tussendoor zelf goed bij te houden, kun je ze om tips vragen. Zo werken jullie samen om het verharen van je labradoodle zo goed en voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Help je labradoodle op jonge leeftijd niet te verharen

Het is een goed idee om op jonge leeftijd al met je labradoodle naar de trimsalon te gaan. Zo kan je puppy alvast wennen aan alles wat er gebeurt en kun je een goede start maken om te voorkomen dat je labradoodle gaat verharen. Door de vacht vanaf jongs af aan goed te verzorgen, blijf je hier gemak van houden.

Als je je labradoodle wilt leren hoe het er allemaal aan toe gaat in een trimsalon kun je een wenafspraak maken. Zo’n afspraak draait enkel om de kennismaking met alles. Zo zal het wassen en föhnen geïntroduceerd worden. Door hier zelf ook al mee aan de slag te gaan, maak je het niet alleen de professional makkelijker, maar ben je ook bezig te voorkomen dat je labradoodle zal verharen.

Geniet van een hond in huis ondanks allergieën

Doordat er bij een labradoodle een krullende vacht van de poedel gebruikt is, komen de haren niet los en blijven in de vacht zitten. Ook de huidschilfers zul je weinig tegenkomen en dankzij de krullende vacht heb je weinig tot geen haaruitval. Labradoodles verhalen dus wel, zoals eerder vermeldt, maar anders.

De enige manier waarop de haren en huidschilfers normaal gesproken loskomen, is als je de labradoodle wast, trimt, kamt of borstelt. Wanneer je dit vaak genoeg doet en ook regelmatig naar de trimster gaat, dan kun je je allergische reacties minimaal houden. Zo kunnen mensen die allergieën hebben toch genieten van een hond in huis.

Leer alles over de verzorging van jouw Labradoodle

Wil je ontdekken hoe je jouw Labradoodle zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Laat je goed informeren over de bloedlijnen

Zoals eerder vermeldt, is het, voordat je overgaat tot de aankoop van een labradoodle, heel belangrijk dat je de stamboom en papieren goed bekijkt. Heel veel mensen komen bedrogen uit als ze denken dat ze een echte labradoodle in huis gehaald hebben. Er zijn namelijk zoveel advertenties te vinden van mensen die labradoodles aanbieden die 100% echt zijn, waar dat in veel gevallen absoluut niet het geval is. Deze labradoodles verharen gewoon en zijn daarmee niet geschikt voor mensen met allergieën.

Dit is waarom het checken van de bloedlijnen van de labradoodle zo belangrijk is. De beste manier om een miskoop te voorkomen, is toch naar een erkende, goede en betrouwbare fokker te gaan. Zo weet je zeker dat je een echte labradoodle koopt.

Juiste kruisingen voor hypoallergene labradoodle

Als je kijkt naar de aanduidingen voor de generatie labradoodle, de F aanduidingen, dan kun je ook al snel bekijken of de hond een hypoallergene hond is. Een labradoodle f1 zal verharen en is daarom niet geschikt voor mensen met allergieën. Dit is omdat hier te weinig van de poedel in zit. Als er een labradoodle f1 gemixt wordt met een poedel dan krijg je een labradoodle waar 75 tot 80% poedel in zit en daardoor hypoallergeen is.

Door steeds de juiste kruisingen te maken, krijg je een hypoallergene hond en dus labradoodles die niet verharen. Enkel de labradoodles die niet verharen, en dus allergeen zijn, zijn geschikt voor mensen die allergisch zijn. Let hier dus vooral op bij de aanschaf.

Bekijk bij de fokker of de labradoodles niet verharen

Mocht je de keuze gemaakt hebben en je oog op de niet verharende labradoodle gevallen is, dan zul je je in moeten schrijven bij de fokker. Meestal hanteren ze een lange wachtlijst en kan het dus even duren alvorens je een labradoodle krijgt. Daarnaast zul je ook langs moeten gaan voor een kennismakingsgesprek.

Dit is ook voor jou een kans om te bekijken of de labradoodles niet verharen. Als je namelijk allergisch bent, zul je dat al snel merken wanneer je een labradoodle in handen hebt. Zo weet je dus direct of je met een echte labradoodle die niet verharen te maken hebt of niet.

Doe goed onderzoek om teleurstelling te voorkomen

Als je een goede kruising hebt, dan zullen labradoodles niet verharen, of je nu een mini, medium of groot formaat aangekocht hebt. Zolang de lijnen die gebruikt zijn maar correct zijn, maakt de grootte van de labradoodle niet uit. Daarom kan er niet genoeg gehamerd worden op het checken van de bloedlijnen en papieren van de labradoodle.

Alleen zo kom je erachter of hij of zij echt is en een niet verharende labradoodle is. Je wilt natuurlijk niet een labradoodle in huis halen en er vervolgens achter komen dat je er allergisch voor bent. Daar wordt zo’n hond ook niet gelukkig van om dan weer naar een nieuw huis te moeten. Hoewel de fokker ook wel verantwoordelijk is, moet je zelf ook opletten.

Vraag de fokker om terugname garantie

Wanneer je van jezelf weet dat je allergisch bent voor honden, dan moet je dit direct aangeven bij de fokker. Zo weet hij ook hoe de situatie is en kan je allerlei informatie geven of het weinig tot niet verharen van een labradoodle. Je zult hiervoor niet alleen maar op internet een beetje rond moeten kijken, maar ook daadwerkelijk naar een nestje toe gaan.

Alleen zo weet je zeker of je met een echte labradoodle te maken hebt. Je kunt bijvoorbeeld met een fokker overleggen dat deze de puppy terugneemt wanneer je er echt allergisch voor bent. Zo’n terugname garantie geeft jou de zekerheid dat je je geld terugkrijgt als het misloopt en de labradoodle toch blijkt te verharen.

De kleur van de labradoodle heeft geen invloed op het verharen

Mocht je een bepaalde voorkeur hebben voor een kleur labradoodle, dan zou je even rond kunnen zoeken op het internet. Er zijn veel verschillende fokkers te vinden die labradoodles aanbieden die niet verharen in allerlei kleuren. De kleur van de labradoodle heeft namelijk geen invloed of labradoodles wel of niet verharen.

Dit is puur terug te leiden naar de kruising en daar staat de kleur buiten. Dus welke kleur ook je voorkeur heeft, met allergieën maakt het niet uit welke kleur je kiest, zolang de labradoodle maar de juiste bloedlijnen heeft. Enkel echte hypoallergene labradoodles verharen niet. Laat je dus niet in de maling nemen en koop een echte labradoodle.

Verdiep je in de verzorging en gezondheid van jouw Labradoodle

Het belangrijkste dat je als baasje moet doen? Je hond zo verzorgen dat hij gezond en gelukkig is. We raden je daarom aan het e-book Labradoodle Handboek eens te bekijken. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over de verzorging van jouw hond. Zodat jij en jouw Labradoodle zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload