Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel.
Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en wordt het door velen ook als zodanig erkend.
Het beest is echter helemaal niet zo makkelijk te verzorgen als het gaat om de vacht en we vertellen je graag alles over hoe je dat het beste doet. In dit artikel bespreken we de beste vachtverzorging voor je Labradoodle.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!
Een al dan niet hypoallergene vacht
Onderzoekers zijn er vooralsnog niet helemaal over eens of de vacht van een Labradoodle daadwerkelijk hypoallergeen is. De vacht valt niet of nauwelijks uit en het wordt dus wel beweerd dat het beest daardoor geschikt is voor huishoudens van mensen die allergisch zijn voor honden.
Andere onderzoekers wijzen er echter op dat het beest ook op andere manieren allergenen kan verspreiden: huidschilfers kan het beest verliezen tijdens het krabben, urine en poep bacillen zijn er ook en alleen al het likken van de baas kan problematisch zijn.
Hoe het ook zij, als we het hebben over alleen de vacht, dan is het antwoord ‘ja’: de vacht valt niet uit en dat is positief voor mensen met een hondenallergie.
De beste vachtverzorging voor je Labradoodle: borstelen
De Labradoodle moet regelmatig worden geborsteld om de vacht mooi te houden. Mensen doen het echter niet altijd correct.
Het is van belang dat je een Labradoodle borstelt op de juiste wijze: niet alleen de oppervlakte van de vacht, maar ook de onderliggende vacht.
Veel mensen nemen die namelijk niet mee na het borstelen: een vacht ziet er mooi uit, maar aan de onderkant blijven de gevilte klitten zitten.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Hoe je je Labradoodle correct borstelt
Hoe doe je het dan wel goed? Wel, allereerst is het zaak om de vacht een soort van te spreiden in verschillende lagen. Borstel dan tegen de richting waarin het haar groeit in.
Je kan langzaam van onder naar boven werken: bij de poten beginnen en dan langzaam richting de kop via de rug. Waar nodig kun je ervoor kiezen om de vacht een beetje met water in te sprayen met de plantenspuit.
Eerste hulp bij Labradoodle klitten
Het is soms erg lastig om klitten uit te kammen. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld talkpoeder te gebruiken: zo zorg je ervoor dat de haren minder vet worden en makkelijker van elkaar te scheiden zijn.
Dit is echter niet altijd de oplossing: soms zul je zien dat je er ook met talkpoeder niet doorheen komt en zul je de klit moeten doorknippen. Als je dat doet, let dan wel dat je met de haarrichting mee knipt.
Ziet de huid er niet zo mooi uit na het ont-klitten, dan kan je met een plantenspuit een beetje spuiten op die plek waardoor de krullen weer gegarandeerd terugkomen.
Let op: witte vachten zijn het moeilijkst
Omdat een Labradoodle met een witte vacht haren heeft die extra poreus zijn, zul je zien dat de vacht van een witte Labradoodle of het witte gedeelte van de vacht van jouw Labradoodle, moeilijker te onderhouden zijn dan een andere kleur Labradoodle.
Probeer dus vooral bij witte Labradoodle honden extra je best te doen om het goed te doen.
De beste vachtverzorging voor je Labradoodle: badderen
Het wordt afgeraden om een Labradoodle te vaak te wassen in bad. Het beest hoeft eigenlijk niet in bad, omdat het beest zichzelf goed kan schoonmaken. Bovendien heeft de vacht een ‘zelfreinigend vermogen’.
Als jouw hond echter enorm vies is na een wandeling in de modder, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om het beest in bad te doen. Je kunt een goede shampoo gebruiken die niet te sterk is.
Nogmaals, doe het niet te vaak: de huid heeft een eigen systeem om schoon te worden en die vetlaag kan je in een bad soms ontregelen. Een keer in de twee maanden in bad is ruim voldoende.
Na het wassen: hoe je de Labradoodle weer droog krijgt
Het eerste wat je kunt doen als je klaar bent met het badderen met je Labradoodle, is om de vacht uit te knijpen: doe dat voorzichtig, dat je jouw lieve hond niet pijn doet.
Wat ook goed werkt is om je Labradoodle zichzelf uit te laten schudden in de douche. Gebruik daarna een waterblazer om het beest helemaal droog te krijgen.
Blaas van de rug naar de poten. Hoe dichter je bij de kop bent, hoe voorzichtiger je moet zijn met het blazen: vooral de oren van het beest zijn enorm fragiel en je wilt niet dat het beest gehoorbeschadiging oploopt.
Als de Labradoodle weer droog is
Dan, als jouw Labradoodle weer droog is, kun je ervoor kiezen om het beest in te sprayen met bepaalde soort hondenolie. Als je die olie verdunt met water en dat over de huid sprayt, zorgt dat ervoor dat het zelfreinigende vermogen van de hond sneller herstelt.
Ben je helemaal klaar, dan is het tijd om je hond een hondensnoepje te geven: zo zal hij de volgende keer in bad geen stampij maken maar uitzien naar jouw beloning.
Leer alles over jouw lieve Labradoodle
Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De beste vachtverzorging voor je Labradoodle: trimmen
Het is goed om zo af en toe, misschien eens in de twee à drie maanden, je hond te trimmen. Het beest verliest geen haar en het is daarom goed om de haren te knippen: zo blijft de huid en vacht goed verzorgd.
Een trimbeurt is soms echt flink prijzig, dus probeer het ook zelf aan te leren. Tijdens het trimmen, vergeet niet om lange haren in en rondom de oren goed weg te knippen: dat kan naar binnen gaan groeien en mogelijk ontstekingen veroorzaken.
Een Labradoodle is een hond met veel eisen
Ja, zoals je misschien nu wel inziet is het niet makkelijk om een Labradoodle lief te hebben. Je zult hem dagelijks moeten borstelen, af en toe in bad doen en ook nog eens moeten trimmen.
Als jij het echter gaat zien als ‘quality-time’ met je hond, dan zul je er zelf ook nog eens van gaan genieten. Veel plezier!
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?
Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!