Heb je een labradoodle puppy? Of overweeg je een puppy aan te schaffen? Dan wil je ongetwijfeld alle beschikbare informatie over dit onderwerp tot je nemen. Zodat je zo goed mogelijk voor je nieuwe hondje kan zorgen.
Om die reden hebben we dit uitgebreide artikel over labradoodle puppy’s geschreven. We vertellen je alles over de aanschaf, de opvoeding en de verzorging van jouw nieuwe viervoeter.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!
Een zuivere, gezonde labradoodle puppy vinden is soms uitdagend
Labradoodles worden via veel verschillende kanalen aangeboden. Je kan naar een fokker gaan, maar veel mensen kijken ook op Marktplaats of komen via via aan een puppy. Hierdoor kan het soms een uitdaging zijn om een goede en gezonde puppy te kopen. Want eigenlijk krijg je alleen bij de fokker de garantie dat jouw puppy zuiver, gezond en goed verzorgd is. Ga daarom altijd naar een fokker, ondanks dat je dan soms even op een wachtlijst staat. Je kunt beter bij een erkende fokker gaan kijken en een geweldige hond meenemen, dan naar een minder betrouwbare en een ongezonde hond meenemen.
Het is daarnaast belangrijk dat je goed uitzoekt of de fokker van jouw keuze betrouwbaar is. Hiervoor kan je online informatie opzoeken. Over de meeste fokkers is genoeg te vinden. Zo weet je al snel of je met een betrouwbare fokker te maken hebt.
Vraag veel aan de fokker
Zodra je een fokker hebt gevonden kan je op een kennismakingsgesprek gaan. Zo krijg je een goed beeld van de fokker en kan je kijken hoe de fokker met zijn labradoodles en puppies omgaat. Bekijk vooral of alles schoon is en vraag om voldoende informatie over het ras. Vraag ook of je de officiële stamboom mag bekijken. Zo kun je zien of je met rasechte labradoodles te maken hebt.
Als de fokker niets te verbergen heeft zal ‘ie overal uitgebreid en eerlijk over antwoorden. Doet de fokker vaag? Vertrouw dan op je gevoel en neem afscheid.
Let op: De aanschaf, opvoeding en verzorging van jouw Labradoodle puppy (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Zorg voor een goede opvoeding van de labradoodle
Heb je een betrouwbare fokker gevonden en de perfecte puppy gevonden? Dan moet je gaan nadenken over de opvoeding van je nieuwe vriendje.
Labradoodle puppies zijn qua karakter fantastisch. Ze zijn sociaal, leergierig, enthousiast en pikken dingen snel op. Ze worden niet voor niets regelmatig ingezet als hulphond. Doodles zijn erg loyaal en willen alles doen om jou als baas tevreden te maken.
Het is wel van belang om labradoodle puppy’s vanaf het begin af aan goed op te voeden. Net als bij mensen leren honden op vroege leeftijd het snelst nieuw gedrag aan. Begin dus meteen met een goede training., zodat je de hond perfect kan opvoeden. Zo krijg je een fijne, gelukkige hond waar je jaren plezier van hebt.
Socialisatie is erg belangrijk
Als je een labradoodle puppy hebt aangeschaft krijg je deze in huis zodra ‘ie ongeveer 8 of 9 weken oud is. Het leuke aan deze honden is dat ze erg nieuwsgierig zijn tot ze ongeveer 12 weken oud zijn. Het is dus in deze paar weken belangrijk om je labradoodle puppy goed te laten socialiseren.
Hierbij speel jij als baasje een belangrijke rol. Deze socialisatiefase is eigenlijk de belangrijkste fase om de puppy dingen (af) te leren. Maak dus gebruik van deze periode en ga intensief met je nieuwe hond aan de slag.
Zorg dat de socialisatiefase soepel verloopt
Het is als baas belangrijk dat je deze fase met veel leiderschap en consistentie aangaat. Je moet er scherp op zijn dat je de hond niet beloond bij negatief gedrag. En natuurlijk dat je hem wel beloond bij goed gedrag. Als je zorgt dat dit goed verloopt is de kans op een goed ontwikkelde labradoodle heel groot. Zo krijg je een stabiele, evenwichtige, gezonde en ook gelukkige hond.
Heb je hier zelf geen ervaring mee of denk je dat je het niet kan? Overweeg dan de hulp in te roepen van een professionele partij. Je hebt hier de jaren ná de socialisatie erg veel profijt van.
Leer je labradoodle gelijk over mensen en andere dieren
Bij het socialisatieproces leert je hond om met mensen en andere dieren om te gaan. Het is belangrijk om jouw doodle te leren dat hij niet de enige op de wereld is. Dit houdt in dat labradoodle puppy’s direct moeten leren dat er mensen zijn en er ook zoiets als ‘een kind’ bestaat.
Daarnaast is het verstandig om de puppy meteen kennis te laten maken met andere dieren. Heb je andere huisdieren, laat ze dan zo snel mogelijk kennis maken met elkaar. Honden en katten kunnen het meestal prima met elkaar vinden, zolang ze elkaars grenzen leren te respecteren. Daarom moet je labradoodle puppy’s dit in de eerste leerfase alvast laten ervaren.
Pas overigens wel op met andere honden. Labradoodle puppy’s hebben vaak nog niet de definitieve inentingen gehad. Er bestaat daarom nog een theoretische kans op bestemmingsgevaar. De hond meenemen naar een gebied waar andere honden loslopen raden we daarom af.
Overdag beginnen met socialiseren
Start je net met het socialiseren van de hond? Dan is het verstandig om dit overdag te doen. Aangezien er al een hele wereld voor de pup open gaat, kun je ze het beste overdag aan alles laten wennen.
Wanneer dit normaal is geworden is kan je dingen ook in het donker proberen.
Socialiseren en habitueren
Naast socialiseren is het voor labradoodle puppy’s ook belangrijk om te habitueren. Dit houdt in dat de puppy moet wennen aan bepaalde gebeurtenissen, situaties, dieren en mensen. Wanneer puppy’s weten dat ze ergens niet bang voor hoeven te zijn zullen ze er niet meer op reageren. Ze zijn er dan aan gewend.
Habitueren is dus vooral gericht op het op laten treden van gewenning. Daardoor komt er geen prikkel meer binnen bij de hond. Ook dit proces vindt plaats in de eerste weken dat je de puppy in huis hebt gehaald. Het proces is als baasje makkelijk te begeleiden. Betrek je hond veel bij het leven, laat hem kennismaken met dingen maar geef hem ook voldoende rust. Je wil de hond niet direct overprikkelen. Een concreet voorbeeld: komt de buurtvrouw even langs? Laat de hond dan met haar kennismaken. Daarna kan je de hond weer in zijn bench leggen om rustig bij te komen.
Begin vroeg met de zindelijkheidstraining
Een ander belangrijk proces voor labradoodle puppy’s is natuurlijk de zindelijkheidstraining. Je moet hier zo vroeg mogelijk mee beginnen. De beginselen van het zindelijk maken zijn al opgepakt door de moeder van de puppy. Zij is al zo opgevoed dat ze het nest niet bevuild, en daarom haar behoefte buiten het nest doet. De meeste puppy’s pikken dit gedrag al op van hun moeder. De basis is dan al gelegd.
Jij moet een labradoodle puppy vanaf het begin aanleren dat je huis het nest is en dat hij daarbuiten zijn of haar behoeften moet doen. De sleutel tot succes is om je labradoodle een concrete plek te geven waar dat wel mag. En door hem te stimuleren en positief te bekrachtigen als de hond het daar doet.
Momenten waar je op moet letten bij een labradoodle puppy
Er zijn een aantal momenten waarop je er bijna blind vanuit kan gaan dat je labradoodle puppy zal moeten plassen of poepen. Zodra ze gegeten of gedronken hebben kan je er al op rekenen dat ze hun behoefte moeten doen. Ook na het spelen of trainen kun je ze beter even naar buiten laten. Let ook op als ze langere tijd geslapen hebben. Ook dan doe je er verstandig aan de hond even naar buiten te brengen.
En voordat het tijd is om te gaan slapen moet je puppy’s nog even een plas laten doen. Zo gaan ze met een lege blaas slapen en houden ze het wat langer vol. Zodra de pup zijn of haar behoefte gedaan heeft kan je de pup een kleine beloning geven. Zo wennen ze aan het feit dat ze buiten hun behoefte doen.
Een bench als hulpmiddel voor labradoodle puppies
Het gebruiken van een bench kan je enorm helpen bij zindelijkheidstraining. Wanneer je de labradoodle pup hier in legt geef je hem het gevoel van een eigen nest. Zo herinner je de pup eraan dat hij zijn behoefte niet binnen mag doen.
Zorg er wel voor dat je een bench neemt die groot genoeg is. Je pup moet er gewoon in kunnen staan, ronddraaien en languit in liggen. Het belangrijkste aan de bench is natuurlijk dat je labradoodle puppy zich hier veilig in voelt. Leg er daarom wat vertrouwde spulletjes in. Het kan ook helpen een doek vanuit het nest mee te nemen, of desnoods een oud t-shirt van jezelf.
Straffen werkt averechts
Mocht je labradoodle pup nu een keer een ongelukje in huis krijgen, geef hem of haar dan geen aandacht. Je moet ze hier niet voor straffen, dat kan namelijk averechts werken. Het heeft ook geen zin om je labradoodle pup er met de neus in te drukken. Dat kan juist een erg negatieve uitwerking hebben.
Het straffen kan ervoor zorgen dat puppy’s bang worden voor hun baasje. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het effect daarvan kan zijn dat de pup zijn behoefte op verdekte plekken in huis gaat doen. Wanneer een pup binnen wil gaan plassen, moet je deze gelijk optillen. Zo stopt de pup met plassen en kun je deze snel naar buiten brengen.
Leer alles over jouw Labradoodle puppy
Wil je álles weten over jouw Labradoodle puppy? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Zorg voor een goede overgang bij labradoodle puppies
Wanneer labradoodle puppy’s worden weggehaald bij de moeder is het van belang dat je ‘m direct een vertrouwd gevoel geeft. Het ophalen van je nieuwe labradoodle pup is spannend en je bent waarschijnlijk super enthousiast. Bedenk wel dat het voor de puppy een zware dag gaat worden. Hij moet zijn vertrouwde omgeving verlaten en moet mee naar een nieuw huis.
Om te zorgen dat je nieuwe aanwinst zich helemaal thuis voelt zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je huis puppy-proof te maken. Zo maak je de overgangsfase makkelijker. Haal onder andere wat speelgoed, een fijne bench en lekkere voeding in huis. Zo voelt de puppy zich vanaf het eerste moment al meer thuis.
Maak je huis veilig en puppy-proof
Hoewel labradoodle puppy’s prima tegen veranderingen kunnen blijft het heel belangrijk om dit goed te begeleiden. Het is ook belangrijk dat je huis klaar is voor een puppy. Haal bijvoorbeeld dingen waarop hij kan bijten weg. Haal vloerkleden met franjes en kabels van de grond.
Daarnaast zijn gordijnen vaak favoriet. Zorg ervoor dat je puppy hier niet bij kan. Berg ook je schoenen op en plaats eventueel een traphekje voor de trap.
Commando’s jong aanleren
Aangezien labradoodle puppy’s ontzettend intelligent zijn en dingen heel snel oppikken, kan je al op jonge leeftijd beginnen met het aanleren van commando’s. Dingen als ‘zit’, ‘lig’ en ‘poot’ heeft een jonge labradoodle binnen no-time onder de knie. Je leert de puppy dit aan door een brokje te geven wanneer hij het commando uitvoert dat je vraagt.
Eerst doe je dit in een omgeving met weinig afleiding. Als je labradoodle pup het snapt zoek je een omgeving op mét afleiding. Als de labradoodle puppy dit allemaal onder de knie heeft wordt het tijd om de beloning met brokjes af te gaan bouwen naar beloning met de stem.
Leuke autoritjes
Verwacht je je labradoodle veel mee te nemen in de auto? Laat hem of haar dan ook laten wennen aan de auto. Dit zou je direct in de eerste weken moeten doen. Het is niet vanzelfsprekend dat je pup de auto leuk vindt. Daarom moet je dus direct aanleren dat het in de auto echt leuk is. Ga bijvoorbeeld met de auto naar het bos of bij iemand op visite. Zodra je labradoodle door heeft dat het leuke tripjes zijn wordt autorijden iets leuks.
Til je labradoodle in de auto
Als je de pup wil laten wennen aan de auto kan je het beste met zijn tweeën werken. Als er tijdens de rit iemand naast zit die aandacht geeft aan de labradoodle, geeft dit de pup veel vertrouwen en rust. Door dit vaak genoeg te doen kan je pup op een gegeven moment gewoon alleen mee.
Laat je pup ook niet zelf in de auto springen op jonge leeftijd. Zorg dat je je labradoodle pup altijd de auto in tilt. Springen op jonge leeftijd is namelijk erg slecht voor de gewrichten en kan gevolgen hebben op de lange termijn.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?
Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!