Inhoudsopgave
Wanneer je voor het eerst een labradoodle in huis gehaald hebt, is het belangrijk te weten dat goed een labradoodle opvoeden nog wat tijd in beslag kan nemen. Hoe je namelijk omgaat met de labradoodle als puppy, is van grote invloed op hoe de labradoodle op latere leeftijd is.
Een labradoodle opvoeden is niet heel moeilijk, maar moet wel op de juiste manier gebeuren. Het maakt niet uit welk formaat labradoodle je hebt, als je zorgt dat het opvoeden vanaf het begin af aan op de juiste manier gebeurt, heb je, wanneer de labradoodle volwassen is, hier alleen maar gemak van. Hierdoor voorkom je een hele hoop schaamtemomenten wanneer je labradoodle mensen omver loopt of niet naar je luistert.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!
Zorg voor rust, regelmaat en orde in huis
Op het moment dat je je labradoodle puppy in huis haalt, is het misschien verstandig eens te kijken naar een hondenschool bij je in de buurt. Op deze manier kan een professional je helpen je labradoodle op te voeden. Tijdens een cursus leren labradoodles alle basisprincipes als het op luisteren aankomt.
Naast zo’n cursus is het ook belangrijk om thuis voor jezelf en je labradoodle regels op te stellen. Zo creëer je rust, regelmaat en orde en dit helpt bij je labradoodle opvoeden. Vanaf het begin moet duidelijk zijn dat jij de baas bent, maar fysiek straffen of corrigeren is niet de bedoeling bij een labradoodle opvoeden.
Let op: Het opvoeden van jouw Labradoodle (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Wacht met eten maken
Als je je labradoodle aan het opvoeden bent, is het ook goed na te denken over het eten. Wanneer je het eten voor je labradoodle klaar gaat maken rond etenstijd kan het best zijn dat je hond hier heel wild van wordt. Het is daarom verstandig om op zo’n moment geen eten klaar te maken en dit of eerder of later te doen wanneer je labradoodle gekalmeerd is.
Op deze manier kun je je labradoodle zo opvoeden dat deze niet meer druk wordt rond etenstijd. Je kunt je pup op zo’n moment leren dat hij of zij moet gaan liggen of zitten en pas als jij klaar bent van de plek af mag komen. Zolang de hond druk is, kun je het beste blijven wachten.
Leer je hond kalm te zijn voor en tijdens het uitlaten
Als het op uitlaten aankomt, is dit ook een zeer belangrijk onderdeel van je labradoodle opvoeden. Dit begint al bij het klaarmaken om naar buiten te gaan. Het is verstandig om ook op dat moment rustig te blijven en je hond niet druk te laten worden. Als je labradoodle wel druk is, wacht je net zo lang tot deze weer rustig is.
Het aanlijnen mag ook pas als de labradoodle kalm is. Bij het proces van je labradoodle opvoeden is het ook belangrijk dat je bij het naar buiten gaan altijd zelf eerst loopt. Ook tijdens het uitlaten zelf moet je consequent zijn. Wat ook essentieel is tijdens het opvoeden van je labradoodle is dat hij of zij niet mag trekken aan de lijn.
Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Labradoodle
Wil je precies leren hoe je jouw Labradoodle perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Springen typisch voor labradoodle
In het begin is je labradoodle opvoeden misschien een lastig klusje, maar je zult merken als je consequent bent, dat het steeds beter gaat. Het is ook typisch voor een labradoodle dat deze op gaat springen tegen mensen voor aandacht.
Het is heel belangrijk dat je dit direct afleert als je je labradoodle aan het opvoeden bent. Je kunt op zo’n moment het beste weglopen of draaien en geen aandacht aan de labradoodle geven. Je mag dan pas weer aandacht aan de hond geven wanneer deze netjes met alle 4 de poten op de grond staat en blijft staan. Dit is echt een belangrijk facet wil je je labradoodle goed opvoeden.
Direct consequent zijn als het om blaffen gaat
Er is niets zo vervelend als een blaffende hond en door hier tijdens het opvoeden van de labradoodle al goed mee bezig te zijn, kun je dit minimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld het woord “genoeg” gebruiken om aan te geven dat je de labradoodle waarschuwt. Als bijvoorbeeld de deurbel gaat en je hond begint te blaffen, zul je hem moeten laten wachten in een andere kamer.
Je labradoodle mag hierbij niet naar de deur toe en kijken wie er bij de deur is. Zo haal je het enthousiasme van de labradoodle weg en leer je hem of haar direct hoe het hoort. Zoals gezegd moet je als je je labradoodle aan het opvoeden bent echt consequent zijn.
Spelen is ook belangrijk bij het opvoeden van een labradoodle
Voor de labradoodle is spelen een deel van het opvoeden. Voor elke hond is spelen erg belangrijk en dus ook voor een labradoodle. Wat vooral van belang is, is dat je zelf aangeeft hoe lang er gespeeld mag worden en hoe vaak. Tijdens het spelen moet je hond nog steeds naar je commando’s luisteren die je labradoodle tijdens het opvoeden vanaf het begin heeft geleerd.
Wanneer je een gezin hebt, zul je ervoor moeten zorgen dat alle gezinsleden ook de regels moeten volgen tijdens het opvoeden van de labradoodle. Zo creëer je regelmaat en orde en weet de labradoodle wat er van hem of haar verwacht wordt. Zo voorkom je dat de labradoodle tijdens het opvoeden in de war raakt.
Zelfvertrouwen, geduld en handig zijn
Voor het opvoeden van een labradoodle is dus behoorlijk wat zelfvertrouwen en geduld nodig. Dit is vooral het geval bij het leren van commando’s. Hoewel labradoodles ontzettende slimme honden zijn die eenvoudig te trainen zijn, moet je hierbij wel duidelijk zijn en aangeven wat je verwacht.
Als je bijvoorbeeld het commando zit wilt leren, dan moet je niet 5 keer zit achter elkaar roepen wanneer deze dit niet doet. Je zegt het 1 keer, doet je labradoodle het dan niet, dan help je je labradoodle een handje. Je houdt het brokje voor z’n neus om zijn aandacht te krijgen en vaak hoef je het brokje dan alleen maar iets omhoog te doen. Als je maar handig en consequent bent, is een labradoodle opvoeden helemaal niet zo lastig.
Oefenen blijft belangrijk bij een labradoodle opvoeden
Wanneer je de basis gelegd hebt voor de commando’s om het opvoeden van je labradoodle goed te doen, is het natuurlijk belangrijk om te oefenen. Door veel te herhalen zal je labradoodle alles vanzelf sneller oppikken en begrijpen wat je van hem of haar vraagt.
Door tijdens het opvoeden van je labradoodle veel te oefenen wordt het vanzelf normaal en kun je alle commando’s zelfs zonder brokje vragen. Als je naar een cursus gaat en hulp van een professional krijgt bij het opvoeden van je labradoodle, zul je ook merken dat het hier ook om herhaling en beloning gaat. Mocht je tips willen om je labradoodle opvoeden thuis goed door te zetten, kun je bij de hondenschool ook goed om hulp vragen.
Denk goed na of je de tijd hebt voor het opvoeden
Voor je een labradoodle aanschaft, is het dus goed om na te denken of dit type hond echt voor jou geschikt is. Een labradoodle opvoeden vergt veel tijd en energie en wanneer dit niet goed gebeurt, kunnen er vervelende consequenties zijn. Je moet echt zeker weten dat je tijd hebt om een labradoodle op te voeden en ook of de hond qua karakter bij je past.
Als je iemand bent met weinig overwicht die niet echt veel geduld heeft, is een labradoodle opvoeden misschien niet helemaal wat voor jou. Je kunt er dan ook voor kiezen een volwassen labradoodle in huis te nemen. Zo kan iemand anders de labradoodle opvoeden en is je hond als het ware al “klaar”.
Wil je jouw Labradoodle perfect opvoeden?
Bekijk dan zeker het e-book Labradoodle Handboek even. In dat boek leer je alles over het karakter, de opvoeding en gedragstraining. Zodat je optimaal kan genieten van een brave, lieve labradoodle!