Home » Labradoodle of goldendoodle: Kleine verschillen, beide leuk

Labradoodle of goldendoodle: Kleine verschillen, beide leuk

⏱ Leestijd: 6 minuten

Als je van de labradoodle gehoord hebt, dan zul je ook wel eens van de goldendoodle gehoord hebben. Of je nu naar de labradoodle of de goldendoodle kijkt, beiden stammen af van onder andere de poedel. Ze zijn hierdoor beide hypoallergeen en hebben deze eigenschap van de poedel kant overgenomen. Ze hebben beiden zeer veel positieve eigenschappen van de poedel en dat zie je duidelijk terug.

Wat nu echt het verschil is tussen de twee doodles is eigenlijk heel simpel. De labradoodle is een labrador retriever kruising met een poedel en de goldendoodle is een kruising tussen een poedel en een golden retriever.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Kleine verschillen tussen de labrador en golden retriever

Wanneer je kijkt naar de labrador retriever dan is dit een vrolijke hond die ook vaak slim is en een geweldige gezinshond is. Deze honden zijn erg vriendelijk. Ook de golden retriever deelt deze eigenschappen. Het enige verschil tussen de 2 is dat de labrador vaak net iets actiever is dan de golden retriever.

Een labrador reageert ook beter op commando’s en is daarom ook geschikt als waakhond. Toch of je naar een labradoodle of een goldendoodle kijkt, beiden zijn eigenlijk niet geschikt als waakhond. Dus deze eigenschap geeft de labrador retriever niet door in de fokkerij. Golden retrievers worden ook gebruikt tijdens het jagen, net als de labrador, maar halen vooral eenden en ganzen op tijdens het jagen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Uitkomst golden retriever onvoorspelbaarder dan labrador retriever

Eigenlijk zijn er geen hele grote verschillen tussen de labradoodle en goldendoodle dus of je nu de ene of de andere in huis haalt, maakt sowieso op het gebied van karakter geen verschil. Een verschil qua fokkerij is dat goldendoodles vaak eerste generatie honden zijn en daarom de uitkomst niet te voorspellen is.

Eerste generatie houdt in dat de hond een poedel keer golden retriever kruising is. Bij labradoodles van verdere generaties worden labradoodles met elkaar gekruist. Hierdoor weet je beter wat er uit de combinatie komt qua vacht en grootte. Daarbij komt dat de kans op gezondheidsproblemen kleiner lijkt bij labradoodles dan bij goldendoodles. Maar, elke hond is anders, of je nu een labradoodle of goldendoodle in huis haalt.

Kijken welke doodle bij jou past

Doordat de labrador retriever wat actiever is dan de golden retriever is dit verschil ook te zien wanneer je naar een labradoodle of goldendoodle kijkt. De labradoodle is vaak iets meer aanwezig en hebben een behoorlijke energie voorraad.

De goldendoodle is daarentegen iets gereserveerder en houden zich iets meer op de achtergrond. Let wel, dit kan bij elke hond weer anders zijn. Het is niet gezegd dat dit altijd het geval is. Het gaat dus ook om jouw persoonlijke voorkeur of je voor een labradoodle of goldendoodle kiest. Het beste is gewoon gaan kijken bij de 2 en vervolgens je keuze te maken.

Leer alles over jouw lieve Labradoodle

Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Beide hebben 3 verschillende type vachten

Qua vacht zijn de doodles hetzelfde. Of je nu naar de labradoodle of goldendoodle kijkt, beide honden zijn in 3 verschillende type vachten te vinden. Zo is er de curly, curly fleece en wavy fleece vacht. Deze type vachten variëren van strak krullend tot mooi golvend steiler haar. Welke vacht je labradoodle of goldendoodle ook heeft, de verzorging ervan varieert per type. Het is wel belangrijk de vacht vaak genoeg te borstelen en dit minimaal 1 keer per week en het liefst nog wat vaker te doen.

Een labradoodle of goldendoodle verhaart namelijk anders als andere honden. De nieuwe vacht komt door de oude vacht heen en je zult door te borstelen dus moeten helpen de oude vacht eruit te halen.

Beide labradoodle en goldendoodle kunnen hypoallergeen zijn

Als je teruggaat naar de geschiedenis van dit ras, dan zijn ze gefokt omdat een koppel een hulphond nodig had. Hier ontstond de kruising poedel met retriever. In eerste instantie ontstond alleen de labradoodle en later werd er ook een kruising met de golden retriever gemaakt wat in de goldendoodle resulteerde.

Beide honden kunnen een hypoallergene vacht hebben, maar dit ligt aan de kruising. Het belangrijkste is dat het percentage poedel groter is dan de golden of labrador retriever. Zo krijg je namelijk een hypoallergene labradoodle of goldendoodle. Je mag er dus niet zomaar vanuit gaan dat de labradoodle of goldendoodle geschikt is voor mensen met allergieën. Vraag dit altijd na bij de fokker voor de zekerheid.

3 verschillende formaten labradoodle en goldendoodle

Ook als je naar de grootte van de labradoodle of goldendoodle kijkt, is dit gelijk. Van beide types zijn 3 verschillende formaten te vinden. Zo heb je de mini labradoodle of goldendoodle die 42 centimeter groot wordt. Daarnaast is er de medium welke zo groot als een gemiddelde salontafel wordt en dan is er nog het standaard of grote formaat.

Dit laatste formaat kan doorgroeien tot 63 centimeter en vraagt dus behoorlijk wat ruimte in en om je huis. Welk formaat labradoodle of goldendoodle bij jou past, hangt dus af van wat voor huis en hoeveel ruimte je hebt. Een mini neemt natuurlijk minder ruimte in beslag dan de standaard maat.

Informeer goed naar de labradoodle of goldendoodle en voorkom miskoop

Mocht je je keuze gemaakt hebben en het is tijd een doodle aan te schaffen, moet je als je naar een fokker gaat, of je nu voor de labradoodle of goldendoodle gaat, altijd goed informeren. Stel veel vragen over de labradoodle of goldendoodle en kom op die manier erachter of je met een echte labradoodle of goldendoodle te maken hebt.

Er zijn namelijk genoeg mensen die de doodles als echt verkopen, maar dit blijkt uiteindelijk niet het geval te zijn. Bekijk daarom de papieren en stamboom goed en weet door de bloedlijnen goed te bekijken of je naar een echte of neppe labradoodle of goldendoodle zit te kijken.

Bekijk of je allergisch voor de labradoodle of goldendoodle bent

Als je een allergie hebt, maakt het ook geen verschil of je een labradoodle of goldendoodle aanschaft. Beide honden staan bekend om hun hypoallergene vacht. Het is alleen wel belangrijk om bij de aanschaf te bekijken of de honden echt zijn. Wanneer een labradoodle of goldendoodle geen “echte” is dan zijn ze meestal niet hypoallergeen en ben je er alsnog allergisch voor.

Het is jammer als je een labradoodle of goldendoodle in huis haalt en je blijkt hier achteraf allergisch voor te zijn. Dit is voor jou niet leuk en ook lastig voor zo’n hond om dan weer aan een ander huis te moeten wennen. Je kunt dan het beste bij de fokker de hond vasthouden. Zo ben je er zo achter of je er wel allergisch voor bent.

Koop geen labradoodle of goldendoodle van marktplaats

Wanneer je op zoek bent naar een labradoodle, zul je op bijvoorbeeld Marktplaats verschillende advertenties tegenkomen met echte labradoodles of goldendoodles. Als je dit ziet staan, kun je er al bijna vanuit gaan dat dit niet waar is. Fokkers van echte labradoodles of goldendoodles hebben namelijk Marktplaats niet nodig om hun honden te verkopen.

Ze hebben zelf genoeg connecties om dit te realiseren. Het is daarom verstandig om gewoon online naar een fokker van een labradoodle of goldendoodle te zoeken. Zo kun je ook direct review bekijken en besluiten of de fokker goed is. Tijdens het kennismakingsgesprek, wat je zal moeten doen voor je een labradoodle of goldendoodle aanschaft, kun je vragen stellen en zo erachter komen of de fokker betrouwbaar is.

Een labradoodle of goldendoodle kost tijd, aandacht en geld

Bedenk wel voor je een labradoodle of goldendoodle aanschaft dat dit honden zijn die veel tijd, aandacht en geld kosten. Een labradoodle of goldendoodle zul je toch minimaal 3 keer per dag stevig uit moeten laten en daarnaast ook veel tijd moeten besteden aan het spelen met de hond.

Je zult de vacht van de labradoodle of goldendoodle ook goed moeten verzorgen en hier gaat ook veel tijd in zitten. Qua kosten moet je bij de aanschaf van een echte labradoodle of goldendoodle al gauw denken aan tussen de 1700 en 2500 euro. Daarnaast zul je per jaar zo’n 1000 euro kwijt zijn aan kosten voor voer, accessoires, andere benodigdheden en goed voer.

Voorkom drastische maatregelen en verzorg de vacht goed

Zoals eerder vermeld zul je de vacht van je labradoodle of goldendoodle goed moeten verzorgen. Het borstelen is echt belangrijk. Als je dit namelijk niet vaak of goed genoeg doet, zal je labradoodle of goldendoodle onder de klitten en vilten komen te zitten.

Deze zijn vervolgens bijna onmogelijk om eruit te halen en dan zal je drastische maatregelen moeten nemen om de vacht nog weer op orde te krijgen. Vaak is dan een scheerapparaat over je labradoodle of goldendoodle heen halen de enige oplossing zijn en dat is natuurlijk zonde van de mooie krullende of steile vacht van je labradoodle of goldendoodle. Voorkom dus dat er zulke maatregelen genomen moeten worden en verzorg de vacht goed.

Ga regelmatig naar de trimsalon met je labradoodle of goldendoodle

Als je de vacht van je labradoodle of goldendoodle graag lang mooi wilt houden, zou het een goed idee kunnen zijn een professionele trimsalon op te zoeken. Zij weten namelijk precies hoe je doodle eruit hoort te zien en kan de vacht in de juiste vorm trimmen. Het hangt er vanaf hoe groot je labradoodle of goldendoodle is, maar normaal gesproken kost je een afspraak bij de trimsalon zo’n 60 tot 100 euro per keer.

Voor een mini labradoodle of goldendoodle betaal je natuurlijk minder dan voor een standaard/groot formaat labradoodle of goldendoodle. Door regelmatig een afspraak bij de trimster te maken, wordt de verzorging van de vacht voor jezelf ook eenvoudiger.

Laat labradoodle of goldendoodle als pup kennismaken met de salon

Om je labradoodle of goldendoodle op jonge leeftijd al te laten wennen aan de trimsalon kun je hier thuis alvast mee aan de slag. Je kunt zelf je doodle alvast wassen en drogen en deze zo alvast eraan laten wennen. Ook kun je je labradoodle of goldendoodle alvast leren op een hoge tafel te staan zodat het bij de trimster normaal gaat worden.

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de trimsalon zodat je hond hier alvast aan kan wennen als pup. Bij zo’n afspraak staat het wennen helemaal centraal en zal de trimster nog niet heel veel aan de vacht zelf gaan doen. Op die leeftijd gaat het vooral over het leren en dat het voor de labradoodle of goldendoodle allemaal heel normaal gaat worden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload