Home » De labradoodle mini: De perfecte kleine gezinshond

De labradoodle mini: De perfecte kleine gezinshond

⏱ Leestijd: 5 minuten

Wanneer je heel graag een labradoodle wilt, maar de medium of grote variant te groot vindt, dan is de mini perfect voor jou. De labradoodle mini, ook wel miniatuur labradoodle, is de kleinste versie van de labradoodles en is een kruising tussen een labrador retriever en een miniatuur poedel.

Het enige wat anders is aan de labradoodle mini, is het formaat. Voor de rest zijn ze hetzelfde als de medium en grote labradoodles. Logischerwijze is de labradoodle mini ook een stuk lichter. Qua kleuren zijn zwart en bruin toch de meest gevraagde kleuren voor de labradoodle mini. Je hebt ze daarnaast ook nog in een kalk, cream of gouden kleur.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Labradoodle Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Verschillende type vachten van de labradoodle mini

Net als bij de andere varianten, heeft de labradoodle mini ook drie verschillende vachttypes. Zo is er de curly, curly fleece en de wavy fleece vacht. De curly vacht is een vacht van dikke krullen en deze lijkt het meest op de vacht van de poedel. De curly fleece is niet zo dik als de curly vacht en heeft mooie lange krullen. De wavy fleece heeft wat langere haren die als satijn aanvoelen en hebben een beetje een slag erin. Daarnaast is dit ook de zachtste vacht van de 3. Al deze 3 vachten zijn hypoallergeen en zijn daarom zeer geschikt voor mensen met allergieën. Let wel op als je hond buiten is geweest dat er pollen in de vacht zouden kunnen zitten.

Grootte en gewicht van de labradoodle mini

Als het om grootte gaat dan kan de labradoodle mini tot 43 centimeter groot worden. De minimale grootte is 35 cm. Als puppy zijn ze natuurlijk nog kleiner en passen ze in de palm van je hand. Het is eenvoudig op te meten door de afstand tussen de voorpoot tot de wervelkolom te meten en vervolgens tot de hoogte van de schouders. Wanneer het om gewicht gaat, weegt de labradoodle mini net zoveel als andere kleinere honden. Over het algemeen wegen ze ergens tussen de 10 en 15 kilo en dit is dan de volwassen labradoodle mini. Een labradoodle mini pup weegt natuurlijk veel minder dan dat.

Geweldige karakter beestjes

Wanneer je naar het karakter van een labradoodle mini kijkt, dan wijkt dit niet af van de medium en grote labradoodles. Het karakter van de mini is lief, sociaal, speels, energiek, trouw en daarnaast is de labradoodle mini ook nog eens zeer intelligent. Als het op training aankomt, is dit ras de perfecte trainingspartner. Ze willen er namelijk alles aan doen om jou gelukkig te maken en zullen dus net zolang doorgaan tot je tevreden bent. Doordat labradoodle mini’s veel energie hebben, zul je wel veel en lange wandelingen moeten maken. Zo kunnen ze hun energie namelijk het beste kwijt en ook samen spelen vinden ze super leuk.

Labradoodle mini’s worden ingezet als hulphond

De labradoodle is van origine gefokt als hulphond en daar worden ze dan ook tot op de dag van vandaag nog steeds voor ingezet. De labradoodle mini wordt best veel gebruikt voor kinderen die autisme, ADHD of ADD hebben. Doordat de labradoodle mini kalm is, mits deze goed getraind is natuurlijk, kan de hond dit overbrengen op de kinderen. Op de een of andere manier voelen ze dit aan en passen ze zich hier ook op aan. Dit is ook waarom de labradoodle zo’n fantastische gezinshond is. Voor de hond is jouw gezin het allerbelangrijkste en je kunt een labradoodle mini dan ook geen groter plezier doen dan deze op te nemen in de familie.

Labradoodle mini’s: Echte allemansvrienden

De labradoodle mini is een echte allemansvriend. Niet alleen kan deze hond met zo goed als alle mensen overweg, ook met andere huisdieren is de labradoodle mini perfect. Je moet ze dit natuurlijk wel vanaf het begin aanleren, zodat het normaal wordt dat er bijvoorbeeld ook een kat bij in huis is. Door alles vanaf jongs af aan aan te leren, zal je labradoodle mini echt een allemansvriend zijn. Dit type ras houdt dan ook heel erg van aandacht en vind het geweldig om te spelen en samen dingen te ondernemen. Dit zijn geen honden die je uren achter elkaar alleen kunt laten. Dan slaat de verlatingsangst toe, maar zolang je dit weet, kun je dit voorkomen.

Een kennismakingsgesprek voor jou en de fokker

Wanneer je je oog hebt laten vallen op een labradoodle mini fokker, zul je je eerst in moeten schrijven bij de fokker. Vaak zijn er lange wachtlijsten, maar meestal is de labradoodle mini het wachten wel waard. De fokker nodigt je meestal uit voor een kennismakingsgesprek. Zo kun jij de labradoodle pups bekijken en ook zien of dit een fokker is waar jij je labradoodle mini vandaan wilt halen. Tevens is het voor de fokker een manier om te zien of jij wel geschikt bent om een labradoodle op te voeden. Er komt nogal wat bij kijken, dus daarom is het ook voor de fokker belangrijk om te zien wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft.

Wees kritisch bij de aankoop

Het is belangrijk wanneer je naar de fokker toegaat, dat je veel vragen stelt. Als een fokker je antwoorden eenvoudig en open beantwoordt, weet je dat je met een betrouwbare fokker van doen hebt. Wanneer een fokker terughoudend is of vage antwoorden geeft, dan is dit al een indicatie dat er iets niet klopt. Als je bij de fokker bent, check dan ook vooral hoe de leefomstandigheden van de labradoodles eruit zien. Bekijk ook goed of de moeder er goed en gezond uitziet en houd ook in de gaten hoe de labradoodle mini pups op jou reageren. Dit kan aangeven hoe de fokker met ze omgaat. Het is natuurlijk niet verplicht direct een labradoodle mini te kopen, je mag rustig nadenken of het de juiste fokker is.

De prijs van een echte labradoodle mini

De prijs van een labradoodle mini kan variëren tussen de 1600 en 2100 euro. Dit zijn dan wel echte labradoodle mini’s van een betrouwbare fokker. Voor een labradoodle mini met een zeer goede stamboom betaal je wat meer, dit zal meer dan 2000 euro zijn. Mocht het zo zijn dat een labradoodle mini voor minder dan 1600 euro aangeboden wordt, dan moeten er wel wat alarmbellen gaan rinkelen. In zo’n situatie moet je heel goed checken of alles wel klopt en of de verkoper wel goed met de pups en moeder omgaat. Daarnaast zul je ook de stamboom nauwkeurig moeten nakijken. De kans is namelijk groot dat de labradoodle mini die je aangeboden wordt, geen echte is en de kans op gezondheidsproblemen is dan groter.

Neem de tijd voor de verzorging

Als het op de verzorging aankomt van je labradoodle mini dan zul je hier wel wat tijd voor uit moeten trekken. Je kunt de vacht het beste een aantal keer per week borstelen om zo te zorgen dat de haren uit de vacht komen. Het is namelijk bij een labradoodle mini zo dat ze niet verharen, maar wel haren verliezen. Deze blijven hangen in de vacht en moeten er daarom regelmatig uitgeborsteld worden. Het is ook mogelijk om naar een trimsalon te gaan. Hier kunnen ze je hond trimmen en eventueel ook kaal scheren wanneer je dit zou willen. Het is wel verstandig om hier regelmatig heen te gaan. Als de haren namelijk te lang worden, zul je er moeilijker doorheen kunnen kammen.

Denk goed na voor je een labradoodle mini koopt

Voor je van plan bent een labradoodle mini in huis te halen, moet je voor jezelf nagaan of je echt tijd voor het beestje hebt. Dit zijn namelijk erg energieke honden en moeten veel naar buiten. Daarnaast kunnen ze niet goed lange tijd alleen blijven en hoef je een labradoodle mini ook niet als waakhond aan te schaffen. Tevens kost het qua aanschaf al behoorlijk wat om de pup in huis te halen, maar qua verdere kosten is het ook een relatief dure hond. Je kunt bij de labradoodle mini al gauw rekenen op zo’n 3000 tot 3500 euro in het eerste jaar en daarna tussen de 500 en 1000 euro per volgend jaar. Dit zijn dan onder meer belasting, accessoires, voer en dierenartskosten.

 

Wil je alles leren over Labradoodles?

Download dan eens het e-book ‘Labradoodle Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Labradoodle Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Labradoodle in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Labradoodle niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Labradoodle nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Niet iedere labradoodle is hetzelfde. Integendeel zelfs. Per labradoodle kan verschillen welke type het is. Er zijn namelijk allerlei kleuren, maten en vachtsoorten te vinden. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. De kortharige labradoodle is een hond die de laatste...

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Wanneer je graag een labradoodle aan wilt schaffen zal je merken dat je een zeer ruime keuze aan kleuren hebt. Zo zijn er sowieso de 5 hoofdkleuren, te weten zwart, bruin, grijs, rood en blond. Maar er zijn ook nog voldoende varianten te vinden. De labradoodle caramel...

Kosten: de prijs van een labradoodle

Kosten: de prijs van een labradoodle

Aangezien labradoodles enigszins zeldzaam zijn, is het logisch dat de prijs van dit unieke ras dan ook vrij hoog is. Daarmee is de prijs voor labradoodles vaak hoger dan een andere rashond met een goede bloedlijn. Wanneer je een labradoodle voor een bepaalde prijs...