Home » Maak kennis met de labradoodle kruisingen

Maak kennis met de labradoodle kruisingen

⏱ Leestijd: 5 minuten

De labradoodle is al jaren een zeer geliefde hond over de hele wereld. Veel bekende mensen hebben de hond en toen de familie Obama overwoog een labradoodle in huis ging halen, steeg de populariteit van het ras enorm.

Maar wat is een labradoodle precies? In eerste instantie is een labradoodle een kruising tussen een labrador retriever en een poedel. Eigenlijk is een labradoodle uit meerdere soorten gefokt, maar men doet er alles aan om dit geheim te houden. Alles om het ras en de hypoallergene vacht te kunnen beschermen. Sinds de jaren 80 bestaat dit ras en sindsdien is het uitgegroeid tot één van de meest populaire hondenrassen in de wereld.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Labradoodle Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Labradoodle kruising als hulphond

Wally Conron was de bedenker van de labradoodle kruising. Deze Australiër probeerde een koppel te helpen. De vrouw had een hulphond nodig omdat ze slechtziend was, maar haar man was allergisch was voor honden. Ze vraagden Conron of hij hier een oplossing voor wist

Door een labrador retriever en een poedel te kruisen, ontstond de labradoodle. Deze hond was door zijn bijzondere vacht geschikt voor mensen met allergieën en bleek uitermate geschikt als hulphond dankzij het top karakter. Zo ontstond dit hybride ras en volgden vele fokkers dit idee van Conron.

Om de labradoodle als ras te kunnen beschermen, zijn er allerlei strenge richtlijnen in het leven geroepen. Op deze manier wordt de labradoodle kruising enkel gefokt met de sterkste, gezondste en beste honden. De labradoodle mag alleen gefokt worden door een labradoodle fokker.

Labrador-kant: echte familiehonden

De labradoodle kruising heeft bepaalde eigenschappen van de labrador retriever. Labradors zijn geweldige familiehonden waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Ze zijn in 3 kleuren te vinden; zwart, geel en chocolade. Labradors zijn loyaal, lief, geduldig, aanhankelijk en houden ontzettend van spelen.

Dit zijn allemaal eigenschappen die je in een labradoodle kruising terugvindt. Hoewel de labrador retriever vooral gebruikt werd voor het jagen op fazanten en vogels worden deze honden nu vooral gebruikt als gezinshonden. Dit maakt de labradoodle een geweldige familiehond.

Poedel-kant: Vacht en intelligentie

De labradoodle kruising heeft ook bepaalde eigenschappen van de poedel. De poedel is een zeer statige hond en is hoogintelligent. Ze hebben veel interesse voor mensen en zijn erg geschikt als gezinshond. Door hun intelligentie zijn ze super makkelijk te trainen. Ook hebben ze uitdaging en aandacht nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Deze eigenschappen zie je ook terug in de labradoodle kruising: Net als bij de poedel heeft een labradoodle veel aandacht en beweging nodig om niet verveeld te raken.

Poedels hebben een krullende vacht met hypoallergene eigenschappen. De krullende vacht van de labradoodle komt dus van de poedel-kant van de kruising, net als de meeste kenmerken van de hypoallergene vacht.

Hoe groot wordt een labradoodle?

De grootte van een labradoodle kruising wordt bepaald door het type poedel ras waarmee de labrador gekruist is. Wanneer een labrador retriever gemixt is met een miniatuur poedel, krijg je een mini of medium labradoodle kruising. Wanneer een standaard poedel gemixt is met de labrador retriever dan is de kans groot dat je een standaard of ook wel grote labradoodle krijgt.

Er zijn verschillende fokkers in Nederland die zich richten op bepaalde formaten van labradoodles. Zo zul je fokkers vinden die enkel mini labradoodle kruisingen in hun kennel hebben. Andere fokkers hebben juist medium of grote labradoodle kruisingen. Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde maat labradoodle, kun je op het internet betrouwbare fokkers zoeken die jouw voorkeur grootte in hun kennel hebben.

Goed voer en dierenartsbezoeken zijn belangrijk

De labradoodle kruising wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar. Hoe beter je voor jouw lieve viervoeter zorgt, hoe hoger de levensverwachting.

Een goede verzorging bestaat onder andere uit goed voer. Door topkwaliteit voer aan te schaffen, kun je de leeftijd van je labradoodle kruising verlengen. Net als voor mensen, is het voor honden belangrijk om voldoende essentiële voedingsstoffen zoals Omega-3 en belangrijke eiwitten binnen te krijgen.

Overleg met de fokker van jouw pup welk voer hij/zij aan je labradoodle gaf en maak een voedingsschema met geplande eetmomenten tijdens de groeiperiode van je pup.

Het is ook verstandig om regelmatig naar een dierenarts te gaan met jouw labradoodle. Ook als er niets aan de hand lijkt met je labradoodle is het nog verstandig om een paar keer per jaar naar de dierenarts te gaan om de gezondheid van je labradoodle te checken. Je hond kan namelijk niet met jou praten als hij ergens last van heeft.

Door regelmatig naar de dierenarts te gaan kan een dierenarts zaken vroeg herkennen en ook ingrijpen als er iets aan de hand is. Hij herkent bijvoorbeeld vroegtijdig overgewicht en kan jou tips geven over het dieet van je hond. Hierdoor kun jij voorkomen dat er gezondheidsproblemen ontstaan bij jouw lieve hondje.

Besteed tijd aan jouw labradoodle

Een labradoodle is een zeer leuke hond, maar vergt ook veel van jouw tijd en energie. Labradoodles hebben namelijk veel energie waardoor ze niet de hele dag binnen kunnen zitten. Ze hebben hun beweging echt nodig. Ook vinden ze het erg leuk om te leren en genieten ze enorm van aandacht. Dit heeft de labradoodle kruising van de poedel-kant overgehouden.

Houd er dus rekening mee dat je minimaal drie keer per dag, maar het liefste vaker, met je hond gaat wandelen. Let erop dat dit geen korte wandelingetjes van 5 à 10 minuten zijn, maar dat je er echt even op uit gaat met je labradoodle en hem de gelegenheid geeft om een stukje te rennen. Bijvoorbeeld kun je een bal meenemen waar hij achteraan kan rennen.

Let er ook op dat een puppy nog niet zo lang en ver kan wandelen. Met puppy’s wandel je korter, maar vaker. Als je een pup in huis hebt, dan is het het beste om een wandelschema te maken zodat je de wandelafstand kunt opbouwen.

Houd bij je puppy-wandelschema rekening met het aantal manden dat jouw pup oud is. Per maand kun je 5 minuten aaneengesloten met je labradoodle puppy wandelen. Een pup van 2 maanden mag dus (2 x 5 =) 10 minuten aaneengesloten wandelen per wandeling. In totaal kun je wel meerdere wandelingen maken, zodat je in totaal bijvoorbeeld anderhalf uur met je pup hebt gewandeld op een dag.

Een labradoodle als waakhond?

Zoals je al las: Labradoodles zijn echte gezinshonden. Ze hebben een super lief en leuk karakter en houden van spelen. Ze zijn daarnaast zeer intelligent en super nieuwsgierig. Maar kun je een labradoodle ook inzetten als waakhond?

Wij raden je niet aan om een labradoodle in te zetten als waakhond. De labradoodle is een kruising van twee gezinshonden. Ze kunnen wel blaffen richting een vreemdeling, maar het blaffen zal al gauw plaatsmaken voor een enthousiaste begroeting.

Als je op zoek bent naar een waakhond, is een labradoodle kruising dus niet de juiste keuze. Een labradoodle zal wel trouw zijn aan je gezin en ook de familieleden beschermen, maar echt waaks zijn ze niet.

Vergis je niet in de kosten voor een labradoodle kruising

Als je een raszuivere labradoodle kruising wilt, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je voor een puppy al gauw rond de 2500 euro betaalt. Dit is omdat fokkers voor kwaliteit gaan en niet voor kwantiteit. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de pup die je koopt al goed gesocialiseerd is.

Als een fokker minder geld vraagt voor een labradoodle pup kun je je afvragen of je wel te maken hebt met een èchte labradoodle kruising. Vraag dan bijvoorbeeld naar de stamboom. Ook zou het kunnen dat de pup niet medisch gecheckt, ingeënt en gechipt is.

Houd er ook rekening mee dat er ook kosten aan jouw labradoodle verbonden zijn nadat je hem gekocht hebt. Het voer en de benodigdheden van de labradoodle kosten geld, net als de dierenartsbezoeken en de verzorging.

In totaal kun je rekening houden met ongeveer 1000 Euro aan kosten per jaar. Om onvoorziene dierenartskosten te voorkomen is het mogelijk om je lieve viervoeter medisch te verzekering voor ongeveer 30 Euro per maand.

 

Wil je alles leren over Labradoodles?

Download dan eens het e-book ‘Labradoodle Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Labradoodle Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Labradoodle in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Labradoodle niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Labradoodle nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Niet iedere labradoodle is hetzelfde. Integendeel zelfs. Per labradoodle kan verschillen welke type het is. Er zijn namelijk allerlei kleuren, maten en vachtsoorten te vinden. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. De kortharige labradoodle is een hond die de laatste...

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Wanneer je graag een labradoodle aan wilt schaffen zal je merken dat je een zeer ruime keuze aan kleuren hebt. Zo zijn er sowieso de 5 hoofdkleuren, te weten zwart, bruin, grijs, rood en blond. Maar er zijn ook nog voldoende varianten te vinden. De labradoodle caramel...

Kosten: de prijs van een labradoodle

Kosten: de prijs van een labradoodle

Aangezien labradoodles enigszins zeldzaam zijn, is het logisch dat de prijs van dit unieke ras dan ook vrij hoog is. Daarmee is de prijs voor labradoodles vaak hoger dan een andere rashond met een goede bloedlijn. Wanneer je een labradoodle voor een bepaalde prijs...