Home » Maak kennis met de labradoodle kruisingen

Maak kennis met de labradoodle kruisingen

⏱ Leestijd: 5 minuten

De labradoodle is al jaren een zeer geliefde hond over de hele wereld. Veel bekende mensen hebben de hond en toen de familie Obama overwoog een labradoodle in huis ging halen, steeg de populariteit van het ras enorm.

Maar wat is een labradoodle precies? In eerste instantie is een labradoodle een kruising tussen een labrador retriever en een poedel. Eigenlijk is een labradoodle uit meerdere soorten gefokt, maar men doet er alles aan om dit geheim te houden. Alles om het ras en de hypoallergene vacht te kunnen beschermen. Sinds de jaren 80 bestaat dit ras en sindsdien is het uitgegroeid tot één van de meest populaire hondenrassen in de wereld.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Labradoodle kruising als hulphond

Wally Conron was de bedenker van de labradoodle kruising. Deze Australiër probeerde een koppel te helpen. De vrouw had een hulphond nodig omdat ze slechtziend was, maar haar man was allergisch was voor honden. Ze vraagden Conron of hij hier een oplossing voor wist

Door een labrador retriever en een poedel te kruisen, ontstond de labradoodle. Deze hond was door zijn bijzondere vacht geschikt voor mensen met allergieën en bleek uitermate geschikt als hulphond dankzij het top karakter. Zo ontstond dit hybride ras en volgden vele fokkers dit idee van Conron.

Om de labradoodle als ras te kunnen beschermen, zijn er allerlei strenge richtlijnen in het leven geroepen. Op deze manier wordt de labradoodle kruising enkel gefokt met de sterkste, gezondste en beste honden. De labradoodle mag alleen gefokt worden door een labradoodle fokker.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Labradoodle (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Labrador-kant: echte familiehonden

De labradoodle kruising heeft bepaalde eigenschappen van de labrador retriever. Labradors zijn geweldige familiehonden waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Ze zijn in 3 kleuren te vinden; zwart, geel en chocolade. Labradors zijn loyaal, lief, geduldig, aanhankelijk en houden ontzettend van spelen.

Dit zijn allemaal eigenschappen die je in een labradoodle kruising terugvindt. Hoewel de labrador retriever vooral gebruikt werd voor het jagen op fazanten en vogels worden deze honden nu vooral gebruikt als gezinshonden. Dit maakt de labradoodle een geweldige familiehond.

Poedel-kant: Vacht en intelligentie

De labradoodle kruising heeft ook bepaalde eigenschappen van de poedel. De poedel is een zeer statige hond en is hoogintelligent. Ze hebben veel interesse voor mensen en zijn erg geschikt als gezinshond. Door hun intelligentie zijn ze super makkelijk te trainen. Ook hebben ze uitdaging en aandacht nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Deze eigenschappen zie je ook terug in de labradoodle kruising: Net als bij de poedel heeft een labradoodle veel aandacht en beweging nodig om niet verveeld te raken.

Poedels hebben een krullende vacht met hypoallergene eigenschappen. De krullende vacht van de labradoodle komt dus van de poedel-kant van de kruising, net als de meeste kenmerken van de hypoallergene vacht.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Labradoodle

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Hoe groot wordt een labradoodle?

De grootte van een labradoodle kruising wordt bepaald door het type poedel ras waarmee de labrador gekruist is. Wanneer een labrador retriever gemixt is met een miniatuur poedel, krijg je een mini of medium labradoodle kruising. Wanneer een standaard poedel gemixt is met de labrador retriever dan is de kans groot dat je een standaard of ook wel grote labradoodle krijgt.

Er zijn verschillende fokkers in Nederland die zich richten op bepaalde formaten van labradoodles. Zo zul je fokkers vinden die enkel mini labradoodle kruisingen in hun kennel hebben. Andere fokkers hebben juist medium of grote labradoodle kruisingen. Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde maat labradoodle, kun je op het internet betrouwbare fokkers zoeken die jouw voorkeur grootte in hun kennel hebben.

Goed voer en dierenartsbezoeken zijn belangrijk

De labradoodle kruising wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar. Hoe beter je voor jouw lieve viervoeter zorgt, hoe hoger de levensverwachting.

Een goede verzorging bestaat onder andere uit goed voer. Door topkwaliteit voer aan te schaffen, kun je de leeftijd van je labradoodle kruising verlengen. Net als voor mensen, is het voor honden belangrijk om voldoende essentiële voedingsstoffen zoals Omega-3 en belangrijke eiwitten binnen te krijgen.

Overleg met de fokker van jouw pup welk voer hij/zij aan je labradoodle gaf en maak een voedingsschema met geplande eetmomenten tijdens de groeiperiode van je pup.

Het is ook verstandig om regelmatig naar een dierenarts te gaan met jouw labradoodle. Ook als er niets aan de hand lijkt met je labradoodle is het nog verstandig om een paar keer per jaar naar de dierenarts te gaan om de gezondheid van je labradoodle te checken. Je hond kan namelijk niet met jou praten als hij ergens last van heeft.

Door regelmatig naar de dierenarts te gaan kan een dierenarts zaken vroeg herkennen en ook ingrijpen als er iets aan de hand is. Hij herkent bijvoorbeeld vroegtijdig overgewicht en kan jou tips geven over het dieet van je hond. Hierdoor kun jij voorkomen dat er gezondheidsproblemen ontstaan bij jouw lieve hondje.

Besteed tijd aan jouw labradoodle

Een labradoodle is een zeer leuke hond, maar vergt ook veel van jouw tijd en energie. Labradoodles hebben namelijk veel energie waardoor ze niet de hele dag binnen kunnen zitten. Ze hebben hun beweging echt nodig. Ook vinden ze het erg leuk om te leren en genieten ze enorm van aandacht. Dit heeft de labradoodle kruising van de poedel-kant overgehouden.

Houd er dus rekening mee dat je minimaal drie keer per dag, maar het liefste vaker, met je hond gaat wandelen. Let erop dat dit geen korte wandelingetjes van 5 à 10 minuten zijn, maar dat je er echt even op uit gaat met je labradoodle en hem de gelegenheid geeft om een stukje te rennen. Bijvoorbeeld kun je een bal meenemen waar hij achteraan kan rennen.

Let er ook op dat een puppy nog niet zo lang en ver kan wandelen. Met puppy’s wandel je korter, maar vaker. Als je een pup in huis hebt, dan is het het beste om een wandelschema te maken zodat je de wandelafstand kunt opbouwen.

Houd bij je puppy-wandelschema rekening met het aantal manden dat jouw pup oud is. Per maand kun je 5 minuten aaneengesloten met je labradoodle puppy wandelen. Een pup van 2 maanden mag dus (2 x 5 =) 10 minuten aaneengesloten wandelen per wandeling. In totaal kun je wel meerdere wandelingen maken, zodat je in totaal bijvoorbeeld anderhalf uur met je pup hebt gewandeld op een dag.

Een labradoodle als waakhond?

Zoals je al las: Labradoodles zijn echte gezinshonden. Ze hebben een super lief en leuk karakter en houden van spelen. Ze zijn daarnaast zeer intelligent en super nieuwsgierig. Maar kun je een labradoodle ook inzetten als waakhond?

Wij raden je niet aan om een labradoodle in te zetten als waakhond. De labradoodle is een kruising van twee gezinshonden. Ze kunnen wel blaffen richting een vreemdeling, maar het blaffen zal al gauw plaatsmaken voor een enthousiaste begroeting.

Als je op zoek bent naar een waakhond, is een labradoodle kruising dus niet de juiste keuze. Een labradoodle zal wel trouw zijn aan je gezin en ook de familieleden beschermen, maar echt waaks zijn ze niet.

Vergis je niet in de kosten voor een labradoodle kruising

Als je een raszuivere labradoodle kruising wilt, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je voor een puppy al gauw rond de 2500 euro betaalt. Dit is omdat fokkers voor kwaliteit gaan en niet voor kwantiteit. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de pup die je koopt al goed gesocialiseerd is.

Als een fokker minder geld vraagt voor een labradoodle pup kun je je afvragen of je wel te maken hebt met een èchte labradoodle kruising. Vraag dan bijvoorbeeld naar de stamboom. Ook zou het kunnen dat de pup niet medisch gecheckt, ingeënt en gechipt is.

Houd er ook rekening mee dat er ook kosten aan jouw labradoodle verbonden zijn nadat je hem gekocht hebt. Het voer en de benodigdheden van de labradoodle kosten geld, net als de dierenartsbezoeken en de verzorging.

In totaal kun je rekening houden met ongeveer 1000 Euro aan kosten per jaar. Om onvoorziene dierenartskosten te voorkomen is het mogelijk om je lieve viervoeter medisch te verzekering voor ongeveer 30 Euro per maand.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload