Home » Een Labradoodle kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

Een Labradoodle kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

⏱ Leestijd: 7 minuten

Overweeg je een labradoodle in huis te halen? Een labradoodle puppy is onweerstaanbaar schattig. Wanneer mensen een labradoodle kopen, zijn ze zijn vaak helemaal verliefd op het uiterlijk van de lieve pup. Hierdoor wordt vergeten hoe veel werk en tijd het verzorgen en opvoeden van een pup en hond kost. Of ze denken dat het vooral veel werk is om een puppy te hebben, en dat het meevalt als de hond het eerste levensjaar is gepasseerd.

Het is inderdaad waar dat het eerste levensjaar van een labradoodle veel werk kost: Wanneer een labradoodle jong is kan hij het beste leren. Dit is dus de beste tijd om hem (nieuw) gedrag aan te leren. Als je een labradoodle goed wilt opvoeden dan ben je er de eerste paar maanden bijna non-stop mee bezig. Het is niet mogelijk om een jonge pup al heel lang alleen te laten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Maar besef je dus dat niet alleen labradoodle pups, maar ook volwassen labradoodles enorm veel werk met zich meebrengen. Labradoodles hebben ontzettend veel energie, die ze toch op een manier kwijt moeten. Je zult dus vaak met jouw hond moeten wandelen. Daarnaast is het veel werk om jouw labradoodle te verzorgen en hem heen en weer te rijden voor bijvoorbeeld dierenarts bezoeken.

Als je van plan bent om een labradoodle te kopen, let er dan dus op dat er veel werk mee gepaard gaat.

Let op: Het kopen of adopteren van een Labradoodle (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Bedenk goed of je de tijd voor een labradoodle hebt

Het vele werk dat een labradoodle kost is onlosmakelijk verbonden met tijd die je voor deze werkzaamheden moet reserveren. Maar daarbovenop ben je extra tijd kwijt met de aandacht die je aan je hond besteedt. Denk hier dus ook aan als je een labradoodle gaat kopen.

Een labradoodle kan namelijk niet goed alleen zijn. Wanneer je langere tijd per dag van huis bent, bijvoorbeeld door je baan of studie, is het goed om alvast na te denken hoe je ervoor zorgt dat je labradoodle in die tijd niet alleen is. Bedenk ook of je je labradoodle mee kunt nemen bij jouw sociale activiteiten, zou je jouw doodle bijvoorbeeld mee kunnen nemen als je vrienden bezoekt?

Als een labradoodle alleen wordt gelaten kan deze last hebben van verlatingsangst. Dit kan leiden tot negatief gedrag zoals hard blaffen of joelen om aandacht te krijgen. Dit is zielig voor je hond, zielig voor jezelf om te zien, maar ook lastig voor eventuele buren.

Als je een labradoodle wilt aanschaffen is het dus verstandig om te kijken hoe een labradoodle in jouw leven past. Laten jouw omstandigheden het toe om een labradoodle te hebben? Kun je je hond de tijd en aandacht geven die hij verdient? Zal je hond niet te vaak alleen zijn? En als wel, heb jij oplossingen zodat hij toch aan zijn aandacht komt? Heb je bijvoorbeeld buren, familie of bekenden die op je hond zouden kunnen passen?

Welke maat labradoodle wil je kopen? Kijk naar je woning

Als je voor jezelf duidelijk hebt dat je inderdaad tijd hebt voor een labradoodle, is het goed om erover na te denken welk formaat je in huis wilt halen. Als je een labradoodle gaat kopen is het handig als je dit alvast weet.

Als je een redelijk klein huis of appartement hebt, is het natuurlijk niet echt handig om een grote labradoodle te kopen. Dan is het verstandiger om te kiezen voor een mini formaat. Deze worden tot 42 cm groot en zijn daardoor perfect voor kleinere huizen.

Als je wel meer ruimte hebt dan kun je de medium of grote labradoodle kopen. Deze worden zo’n 52 en 62 cm groot. Deze doodles hebben echt de ruimte nodig en zijn daarom geschikt voor grote huizen of appartementen.

Verschillende labradoodle kleuren

Naast het formaat is het ook handig om te bedenken welke kleur labradoodle je wilt kopen, en welk type vacht jouw labradoodle het liefste moet hebben. Er zijn wel een twaalftal kleuren te vinden en deze hebben dan ook nog weer verschillende gradaties.

De hoofdkleuren zijn zwart, blond, bruin, rood en grijs en dan zijn er nog verschillende versies van deze kleuren te vinden. Er zijn zoveel verschillende kleuren dat er altijd wel een labradoodle te vinden is waar jij de kleur helemaal fantastisch van vindt.

Qua type vachten heb je curly, fleece, curly fleece en steil. De ene vacht heeft meer onderhoud nodig dan de andere. Daarom is het verstandig voor je een pup koopt, te bekijken welke type vacht het beste voor jou is.

Leer alles over jouw lieve Labradoodle

Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Goed gedrag begint bij de fokker

Als je hebt bepaald dat je een labradoodle wilt kopen, en je ook weet welke kleur en type vacht de labradoodle van je dromen heeft is het tijd om te bepalen waar/bij wie je je labradoodle koopt. Er zijn in Nederland veel verschillende fokkers te vinden, net als over de grens in België en Duitsland.

Besteed genoeg aandacht aan het vinden van een goede fokker om je labradoodle te kopen: Door voor een goede fokker te kiezen, kun je erop vertrouwen dat je een gezonde, lieve en gelukkige labradoodle in huis haalt.

Bij een goede fokker weet je dat alle inentingen in orde zijn en er met veel zorg aan de opvoeding van de labradoodle is gewerkt. Dit soort fokkers zijn goed geweest voor de pups en dat zie je terug in het gedrag van jouw labradoodle.

Ga altijd naar een erkende fokker

Wanneer je een fokker kiest die professioneel, betrouwbaar en gepassioneerd is, zit het met de labradoodle wel goed. Als je ervoor kiest om te ‘shoppen’ bij een minder betrouwbare fokker, dan kun je je er ook minder zeker van zijn dat jouw gekochte labradoodle een echte en gezonde, gesocialiseerde labradoodle is.

Soms kun je in één oogopslag zien dat een pup kampt met gezondheids- of socialisatie problemen. Je ziet bijvoorbeeld dat puppies bangig overkomen of er niet helemaal gezond uitzien. Maar het kan ook zijn dat je bij het kopen van de pup niets ziet, en problemen op latere leeftijd verschijnen.

Door een pup met een minder goede gezondheid in huis te halen, haal je eigenlijk een strippenkaart voor de dierenarts. Het kan namelijk zijn dat je veel naar de kliniek moet met klachten waar je labradoodle op latere leeftijd aan lijdt. Dit is vervelend voor jezelf, maar ook extreem zielig voor je lieve hondje. Wees dus verstandig en koop je doodle bij een betrouwbare fokker!

Een goede fokker kent zijn/haar ras

Mocht het de eerste keer zijn dat je een labradoodle aan gaat schaffen, dan weet je misschien niet helemaal waar je op moet letten. Een goede fokker herken je aan het feit dat deze om zijn of haar honden geeft.

Voor veel mensen is het fokker van labradoodles hun werk en wanneer ze dit met alle plezier en alle liefde doen, zullen zij dit ook uitstralen. Daarnaast zal een goede fokker je ook veel informatie kunnen verschaffen over het ras. Wanneer iemand weinig of verkeerde informatie over het labradoodle ras deelt, kan het zijn dat je met een minder betrouwbare fokker te maken hebt.

Stel vragen aan de fokker als je een labradoodle gaat kopen

Als je met een fokker te maken hebt die bepaalde dingen niet goed doet, dan zal je merken dat deze fokker dingen voor je probeert te verbergen. Om erachter te komen of een fokker betrouwbaar is, zou je hem dus vragen kunnen stellen. Let er dan op of de fokker je vragen beantwoordt en je vragen niet uit de weg probeert te gaan.

Ook kunnen vage antwoorden bij het kopen van een labradoodle een indicatie zijn van een fokker die niet helemaal betrouwbaar is. Het is heel simpel: een goede fokker doet niets verkeerd en probeert altijd het beste voor zijn of haar honden te doen. Mocht je het gevoel hebben dat er iets niet klopt, vertrouw dan vooral op dat gevoel en blijf doorvragen.

Houd de leefomstandigheden van de labradoodles in de gaten

Een andere indicatie dat je met een goede fokker te maken hebt, is dat de pups goed verzorgd zijn. Dit gaat veel verder dan alleen goed eten krijgen. De labradoodles verblijven bij goede fokkers in een schone en warme omgeving.

Als je een labradoodle koopt, kun je ook vragen hoe een fokker voor de pups zorgt. Vraag bijvoorbeeld welk eten zijn honden krijgen en hoe vaak ze dit krijgen. Vraag ook hoe vaak het verblijf van de pups en honden schoon wordt gemaakt. Dit zijn echt geen rare vragen als je een labradoodle koopt!

Vragen stellen is dè manier om erachter te komen hoe de leefomstandigheden van jouw toekomstige labradoodle pup zijn en zijn geweest. Ga niet naar huis en koop geen pup voordat je het nest hebt gezien, je kunt dan direct zien hoe schoon het nest is.

Kijk of de moeder hond gelukkig is

Ook door naar de moeder van de labradoodle pup te kijken, kom je achter een heleboel dingen. Als de moeden een gelukkig ogende hond is die gezond lijkt, dan is dit een indicatie dat de fokker er goed voor zorgt. Wanneer de moeder van de te kopen labradoodles niet helemaal frist oogt, moet je je afvragen of je bij het goede adres bent om een labradoodle te kopen.

Als de moeder namelijk goed gezond gehouden wordt, zullen de pups ook sterk en gelukkig opgroeien. Daarnaast zijn spelende en blije pups een indicatie dat ze goed gesocialiseerd zijn. Tekenen van agressie en angst zijn nooit goed. Als de te kopen pups zulk gedrag vertonen zouden jouw alarmbellen moeten gaan rinkelen: Dit is geen goed adres om een labradoodle te kopen.

Check de fokkers op internet

Door verschillende labradoodle fokkers met elkaar te vergelijken kom je vanzelf achter de beste fokker. Je kunt bijvoorbeeld meerdere adressen bezoeken en ze allemaal dezelfde soort vragen stellen. Aan de hand van de antwoorden kun jij heel eenvoudig een selectie van goede fokkers maken.

Kijk ook online naar reviews en blogs over labradoodle fokkers voordat je je labradoodle gaat kopen. Fokkers hebben vaak meerdere nestjes labradoodles verkocht en kopers die jouw voorgaan kunnen ervaringen hebben gedeeld op het internet. Laat deze ervaringen meewegen in je keuze voor een bepaalde fokker. Zo kun je een weloverwogen besluit nemen en de juiste labradoodle kopen.

Een Australian labradoodle is duurder dan een gewone labradoodle

Wanneer het om de prijs van een labradoodle gaat, kan een Australian labradoodle ergens tussen 1700 en 2000 Euro kosten. Voor een niet-Australian labradoodle ben je wat minder geld kwijt. De verschil in prijs komt door de strenge eisen waar een Australian labradoodle aan moet voldoen.

Deze strenge richtlijnen zijn er om te voorkomen dat labradoodles verkeed gefokt worden. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op erfelijke aandoeningen. Ook wordt er via het DNA gekeken of een Australian labradoodle drager is van een erfelijke ziekte. Door het instellen van deze richtlijnen blijven enkel de beste en gezondste Australian labradoodles over.

Een labradoodle kopen op Marktplaats

Als je graag een labradoodle wilt kopen, bespaar dan niet op de kosten. Zorg ervoor dat je een goede kwaliteit pup bij een erkende fokker haalt. Als je een labradoodle koopt, is het vaak nodig om je in te schrijven op een wachtlijst bij de fokker.

Een alternatief op het kopen van een labradoodle bij een fokker is het kopen van een labradoodle op Marktplaats. Daar staan bijvoorbeeld labradoodle puppies te koop. Hoewel dit een snelle en goedkope oplossing lijkt, wordt afgeraden om een labradoodle puppy op Marktplaats te kopen.

De fokkers die een labradoodle op Marktplaats aanbieden zijn vaak niet betrouwbaar, je weet bijvoorbeeld nooit zeker of een advertentie klopt. Heb je wel echt te maken met een 100% echte Australian labradoodle? En hoe weet je of de labradoodle die je gaat kopen gesocialiseerd, ingeënt en gechipt is? Weet je eigenlijk wel of de aanbieder zijn echte naam gebruikt?

Een goede fokker heeft veel eigen kanalen waar hij of zij zijn pups via kan verkopen en daar is Marktplaats er niet 1 van.

Vraag bij het kopen van een labradoodle altijd naar de papieren

Je zult Australian labradoodle pups waarschijnlijk niet in het asiel vinden. Voor een labradoodle is socialisatie ontzettend belangrijk en daarom worden ze gewoon in het nest opgevoed. Ze worden bij de fokker geboren en blijven daar tot ze oud genoeg zijn om weg te mogen.

Dit maakt ook dat labradoodles vaak eenvriendelijk en sociaal karakter hebben. Waar je je labradoodle pup ook koopt, zorg ervoor dat je er een officiële stamboom bij krijgt. Vraag de fokker altijd om de papieren en bekijk deze om te zien of je wel echt met een Australian of gewone labradoodle te maken hebt.

Het is niet verstandig om een labradoodle bij een particulier te kopen. Ga altijd naar een erkende fokker.

Een labradoodle pup kopen? Eerst een kennismakingsgesprek

Bij een goede labradoodle fokker word je bijna altijd standaard uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek vóórdat je je pup mag kopen. De fokker wil er namelijk zeker van zijn dat je om de juiste redenen een labradoodle in huis wilt halen. Ook checken fokkers of je naar hun idee geschikt bent voor een labradoodle.

Vaak hebben goede fokkers ook een aantal eisen waar je als nieuw baasje aan moet voldoen. Ze vinden het belangrijk dat zij hun labradoodle verkopen aan iemand die de hond veel liefde, tijd en aandacht kan geven. Ze zullen hun geliefde hond niet verkopen aan iemand die waarschijnlijk niet goed kan zorgen voor de labradoodle.

Een labradoodle pup kopen als je kinderen hebt

Als je kinderen hebt, dan zullen fokkers je waarschijnlijk aanraden te wachten met kopen tot je jongste kind minimaal 8 jaar oud is. Op deze manier heb je alle tijd voor de labradoodle pup en dan zijn kinderen normaal gesproken wel zo ver ontwikkeld dat ze begrijpen hoe ze met een pup om moeten gaan.

Het is belangrijk dat de labradoodle pup in een fijne en leuke omgeving terecht komt en een goede en gedegen opvoeding krijgt. Dit verdient een lieve labradoodle.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload