Home » Maak kennis met de kleine Labradoodle

Maak kennis met de kleine Labradoodle

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is tegenwoordig enorm ‘in’ om verschillende zuivere rashonden met elkaar te kruisen. In het geval van de Labradoodle gaat het hier over een kruising tussen de Labrador en de Poedel.

Maar daar houdt de gekkigheid nog niet op: het is bovendien populair om een miniversie op de markt te brengen van zo’n kruising en hier komt de kleine Labradoodle in beeld, of te wel de mini Labradoodle.

Heb jij zo’n lief en schattig beest, of zit je eraan te denken een dergelijke hond aan te schaffen, dan heb je potentieel een van de liefste honden te pakken. In dit artikel maken we kennis met het beestje en geven we je graag alle informatie rondom de kleine Labradoodle.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Maak kennis met de kleine Labradoodle

Als we het hebben over de kleine Labradoodle, dan gaat het over een hondje die ongeveer tussen 7 en 13 kilo weegt. Als je de grotere Labradoodle honden ziet, zijn die vaak 13 tot 20 of zelfs 23 tot 30 kilo.

Hoewel het beestje aan de kleine kant is, mini zelfs, heeft het wel minstens 1,5 tot 2 uur per dag aan lichaamsbeweging nodig buiten het huis. Het beest heeft immers nog steeds dezelfde genen als zijn enthousiaste en energieke voorouders.

Een beetje over beide ouders: de Labrador en de Poedel

Het is niet altijd duidelijk wat een mix tussen twee hondensoorten zal geven. Dat komt door de genen: welke genen er worden overgegeven naar welke pups kan bij elke pup weer verschillen.

Het is dus niet gek dat een Labrador die gedekt is met een Poedel een nestje voortbrengt met een aantal hele verschillende pups. Om een beetje een verwachting te scheppen is het dus belangrijk om een beetje kennis te maken met de verschillende ouders van de beestjes.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De genen van een Poedel

De Labradoodle is natuurlijk een hond die voor de helft van een Poedel af stamt. Er worden tegenwoordig enorm veel rashonden met een Poedel gekruist en op het moment dat zulke pups worden geboren, noemt men die ook wel ‘Doodle’.

Een Doodle is eigenlijk een verzamelwoord voor alle kruisingen met Poedels die er bestaan. En de Labradoodle is er een van. De Poedel komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit Frankrijk en was – geloof het of niet – ooit gefokt om de jacht.

Tegenwoordig gaat het voor alles bij de Poedel om het schattige en prachtige uiterlijk.

De genen van een Labrador

De Labradoodle heeft natuurlijk ook de helft van zijn genen van de Labradoodle. De Labrador is een hond die afstamt van honden die werden gefokt door de Britse adel.

Het beest moest meehelpen in de jacht om de geschoten vogels en ander wild terug te brengen. De naam van het ras is dan ook voluit: Labrador Retriever. De naam ‘Labrador’ komt van het Canadese eiland waar het hondenras voor het eerst werd ontdekt.

Maak kennis met de kleine Labradoodle

Zoals we in de inleiding als zeiden, is de Labradoodle mini niet groter dan 13 kilo en komt kleiner dan 7 kilo eigenlijk niet voor. Op z’n schoft zal zo’n hondje ongeveer 35 centimeter hoog worden, maximaal 42 centimeter.

Als je dat vergelijkt met iets anders in je huis, dan is het beest best te vergelijken met de hoogte van een A4-tje.

Hoe lief wordt de mini Labradoodle

Dit is misschien de vraag die bij de meeste hondenbaasjes op het puntje van de tong ligt: is de Labradoodle ook anders qua karakter? Het antwoord is: ja.

De Labradoodle mini heeft een bijzonder aanhankelijk, lief en vrolijk karakter. Het is een perfecte hond om te nemen in een gezin met kinderen. De beestjes genieten van spelen samen.

Het komt eigenlijk niet voor onder deze mix dat de hond dominant en vervelend wordt. De beestjes zijn daarnaast enorm intelligent en kunnen veel verschillende dingen aangeleerd krijgen.

Een enorm schattige vacht

Het leuke van de mini Labradoodle is natuurlijk zijn vacht die hij vooral van zijn Poedel vader of moeder heeft geërfd. Het gaat hier om een bijzonder krullende vacht.

De kleur van die vacht is vaak blond, maar er zijn ook zeker Labradoodles in andere kleuren te krijgen: met een bruine of zwarte vacht of een mix daarvan.

Er zijn veel kleurenvariaties waarin de Labradoodle komt en dat heeft natuurlijk ook te maken met de kleur van de vader en moeder.

Wat voor een werk zit er in de Labradoodle mini

Hoewel we erg van de vacht houden en deze er bijzonder mooi uitziet, is het wel een bron voor veel ergernis bij het baasje. De vacht is soms zo klitterig dat we elke week wel moeten borstelen om het een beetje mooi te houden.

Soms moet het beest zelfs worden getrimd. Hou dus rekening mee met het bijzonder aandacht geven aan de Labradoodle.

De verzorging van de Labradoodle mini: voedsel

Het is bekend dat de Labradoodle mini niet gauw tevreden is als het gaat over dat wat zijn baasje in zijn hondenbordje legt. Het beest is kritisch en kan wel een ‘moeilijke eter’ worden bestempeld. Het is zoeken naar wat het beest wel eet.

De verzorging van de Labradoodle mini: gezondheid

Net als veel andere rashonden en hun kruisingen, heeft ook de Labradoodle mini aanleg tot verschillende aandoeningen. Het beest kan problemen krijgen met de gewrichten in de heup en de elleboog.

Het beestje heeft ook aanleg voor de ziekte van Von Willebrand. Toch wordt het beest over het algemeen 13 tot 15 jaar oud.

Leer alles over jouw lieve Labradoodle

Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De verzorging van de Labradoodle mini: opvoeding

Omdat het beestje ongelooflijk slim is, is het niet moeilijk om het beestje op te voeden. Verschillende kunstjes kan je makkelijk en snel aanleren door een systeem van beloning te gebruiken: geef je Labradoodle mini een koekje als hij iets buitengewoon goeds doet.

Is de Labradoodle mini iets voor jou?

De Labradoodle mini is een leuke hond om te hebben: trouw, lief, schattig en slim zijn woorden waarmee je het beest wel zou kunnen beschrijven.

Als je het beest neemt, zoek dan een goede fokker zodat je weet wie de ouders zijn, of die gezond zijn en of het kleine hondje alle voorzorgsmaatregelen hebben gekregen zoals vaccins en andere verzorging.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload