Home » De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

⏱ Leestijd: 4 minuten

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen.

De Labradoodle is zoals de naam al zegt een kruising tussen de Labrador en de Doodle (Poedel). In dit artikel bespreken we de groeicurve van een Labradoodle: wat is een normale groei, wat is te dik en wat is ongezond dun.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Verschil in soorten Labradoodle

Het hondenras Labradoodle is eigenlijk wel een soort van te vergelijken met koffie: ze komen in een miniversie, in medium maar ook zeker in groot. De Labradoodle kan flink groot worden met een standaard hoogte van maar liefst 53 tot 63 centimeter.

Een mannetjes Labradoodle kan op zijn grootst soms wel 40 kilo wegen en dan hebben we het nog over een normaal gewicht (zonder overgewicht). Het beest kan dus aardig groot worden.

Past dat niet in huis, neem dan een Labradoodle mini of medium.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De groeicurve van een Labradoodle

De eerste dagen en weken (tot 2 weken)

Over het algemeen kan een Labradoodle zelf baren, anders dan sommige andere rashonden. In dit stadium zullen de pups leren lopen, maar de ogen en oren zijn de eerste twee weken nog gesloten.

Deze kruipende beestjes met gesloten ogen werken heerlijk op de lachspieren bij veel baasjes. Het is essentieel om in de gaten te houden of alle pups drinken bij de moeder – dat is het allerbelangrijkste in dit stadium.

Tot een maand oud (3 – 4 weken)

Na een week of twee à drie kunnen puppy’s al meer: ze leren open, kruipen, kwispelen, piepen en ze gaan ook al horen. Ze gaan ook hun eerste vaste voedsel eten.

Het is een periode waarin jij ze ook meer zal mogen vasthouden: het risico dat ze ontwennen aan moeders is minder groot.

Vanaf 1 tot 3 maanden

Het is goed om in deze periode, de periode vanaf één maand, de beestjes te socialiseren. Er moet veel worden geknuffeld met de moeder want de moeder zal hun veel vaardigheden aanleren.

Daarnaast kan jij als baasje ze veel dingen aanleren: regels zoals zindelijkheid zijn in deze periode het beste aan te leren.

Zeker in deze periode kan je als baasje een goede stempel drukken op je relatie met een pup.

De peutertijd 12 – 24 weken

Je moet leren begrijpen dat als jouw hond 3 tot 6 maanden is, dat het beest al veel kan, maar ook zichzelf nog erg overschat. Jij moet een goed baasje zijn, niet veel schelden of tieren tegen de viervoeter, maar juist in liefde en knuffels en beloningen ligt de kracht.

Als er oudere honden in huis zijn, zullen die ook meehelpen het beest op te voeden: dat gebeurt soms flink heftig, dus schrik niet.

Op naar volwassenheid

In de maanden die volgen zal een hond alleen maar volwassener worden. Je zult het beest strenger mogen opvoeden en af en toe ook een beetje boos worden (doe het niet te erg).

Vanaf 18 maanden is het beestje officieel volgroeid.

Alles over de lichamelijke groeicurve van een Labradoodle

Het is voor baasjes soms moeilijk om te weten of een pup daadwerkelijk op gezond gewicht is of dat een pup te zwaar is, of juist te licht.

Daarom hebben we hieronder twee grafieken met een (grote) Labradoodle en het gewicht wat normaal is voor de leeftijd van de pups. Deze grafieken kun je gebruiken om jouw pups mee te vergelijken.

Groeicurve van een (grote *) Labradoodle reu      
Maand Gewicht van hond Maand Gewicht van hond
Maand 1 1,4 tot 2,3 kilo Maand 7 20,4 tot 27,2 kilo
Maand 2 2,6 tot 6,8 kilo Maand 8 22,7 tot 29,5 kilo
Maand 3 9,6 tot 11,3 kilo Maand 9 22,8 tot 31,8 kilo
Maand 4 12,1 tot 15,9 kilo Maand 10 22,9 tot 34,3 kilo
Maand 5 16,8 tot 22,7 kilo Maand 11 23,0 tot 36,3 kilo
Maand 6 19,4 tot 25,0 kilo Eindgewicht 23,0 tot 41,0 kilo

 

Groeicurve van een (grote *) Labradoodle teef      
Maand Gewicht van hond Maand Gewicht van hond
Maand 1 1,4 tot 2,2 kilo Maand 7 20,4 tot 25,9 kilo
Maand 2 2,3 tot 6,5 kilo Maand 8 22,7 tot 27,5 kilo
Maand 3 9,1 tot 11,0 kilo Maand 9 22,7 tot 29,8 kilo
Maand 4 11,3 tot 15,1 kilo Maand 10 22,7 tot 32,7 kilo
Maand 5 15,9 tot 21,6 kilo Maand 11 22,7 tot 35,3 kilo
Maand 6 18,1 tot 24,3 kilo Eindgewicht 23,0 tot 37,0 kilo

* Let op: deze grafieken gaan over een grote Labradoodle. Is jouw pup dus een medium of mini, dan gaan de getallen niet op voor die honden.

Is jouw Labradoodle pup gezond?

Met de bovenstaande grafieken kun je kijken of jouw pup op gezond gewicht is of niet. Als een pup minder groot is dan de bovenstaande gemiddelden, dan is het belangrijk om de oorzaak te vinden.

Soms zijn ziektes, verkoudheden en andere problemen de oorzaak, maar soms is het goed om de dierenarts op te bellen. Is je pup te dik, dan is het zaak om wat te doen aan het eten dat je hem geeft.

Het is niet slim om zo’n beest te veel eten te geven: overgewicht komt steeds vaker voor bij honden en is een manier om erfelijke ziektes in vroeg stadium al op te lopen.

Leer alles over jouw lieve Labradoodle

Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Overgewicht en beweging

Het is verstandig om een Labradoodle – over het algemeen een bijzonder actieve hond – vaak uit te laten en veel te laten bewegen. Op die manier zal het beest zich prettiger en vrolijker voelen en zal het lichamelijke gewicht in orde blijven.

Door het juiste voedsel en veel beweging, zal jouw hond uiteindelijk minder snel te dik worden en heeft dat een positief effect op de gezondheid.

Hoewel sommige Labradoodles maximaal 10 jaar worden, kan jouw hond met de juiste maatregelen wel 13 jaar oud worden.

Help jouw Labradoodle aan een lang en gelukkig leven

Discipline is goed voor elke hond en jij kan jouw Labradoodle daarmee helpen. Jouw invloed op het gedrag van een hond is enorm groot en het is verstandig dat je daar verantwoord mee omgaat.

Wees altijd lief, sla de hond niet en maak hem niet bang. Als je dat doet, heb je een vriend voor het leven.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

Maak kennis met de Labradoodle zwart wit

Maak kennis met de Labradoodle zwart wit

Sinds de eerste Labradors en Poedels in de jaren zeventig met elkaar zijn gekruist, zijn er vele soorten kleuren Labradoodles ontstaan. De kruising komt inmiddels zo vaak voor en het beestje is zo populair dat mensen het inmiddels eigenlijk zelfs zien als...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload