Home » Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

⏱ Leestijd: 4 minuten

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven.

Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle en afhankelijk van welke tinten worden ze opgedeeld in ‘zilver’ en ‘blauw’. Kortom, genoeg om te bespreken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Het ontstaan van de Labradoodle

Vanaf de jaren zeventig werd het steeds populairder om rashonden met elkaar te gaan kruisen. Eén van de beste rashonden die daaruit is ontstaan is de Labradoodle: een soort die vooral bekend werd door de Australiër Wally Conron.

Deze man beweerde (al dan niet terecht) dat het schattige ontwerp met de mooie naam ‘Labradoodle’ ook nog eens niet verharende en daardoor hypoallergeen was.

Het was een reden voor veel baasjes om een Labradoodle te nemen. De meningen zijn nog steeds verdeeld of het beest daadwerkelijk hypoallergeen is. Hoewel Labradoodle door velen wordt gezien als ras, is dat het officieel nog niet.

De voor- en nadelen van een grijze Labradoodle

Als we het hebben over een Labradoodle in het grijs, begint de discussie eigenlijk al. Want waar wordt gekeken? Naar de vacht onder- of boven? Wordt er naar de hond binnen of buiten het huis gekeken?

Afhankelijk van al deze factoren zullen verschillende mensen verschillende tinten toewijzen aan de hond. Nogmaals, de blauwe, zilveren en grijze Labradoodles zijn dus makkelijk met elkaar te verwarren.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Grijs vanaf geboorte of niet

Het is geen feit dat grijze Labradoodle honden daadwerkelijk grijs zijn bij geboorte: ze worden meestal pas grijs na een aantal jaren.

Wil je een pup die grijs is vanaf geboorte, dan zul je toch echt een beetje moeten zoeken en het is geen feit dat je er een zult vinden bij jou in de buurt.

Het is dus de grijstint in het hondenras dat niet vaak voorkomt. Alle honden van het type Labradoodle kunnen grijs worden op den duur.

Twee manieren voor een grijstint

Als we even teruggaan naar het begin, kunnen we zeggen dat alleen de Poedel een grijstint bevat. De Labrador Retriever komt nooit in het grijs.

Er zijn twee manieren waarop een Labradoodle zijn grijstint kan krijgen. De eerste is door het zwarte gen te beërven van een bepaalde ouder, dat vervolgens wordt afgezwakt.

De andere manier is door een grijstint te erven van een Poedelouder.

Gezondheidsproblemen van het grijs gen

Het is jammer, maar waar, dat een grijze Labradoodle meer problemen met zijn gezondheid kan krijgen dan veel andere kleuren.

Vooral de laatstgenoemde manier om grijs te worden, heeft een paar effecten op de gezondheid: de beesten kunnen plekken met een droge huid krijgen, maar ook een dunne vacht en een slechte haargroei.

Andere interessante weetjes over de Labradoodle grijs

Zoals we al zeiden wordt een Labradoodle alleen grijs door het te erven van zijn Poedel-ouder of door het verzwakken van het gen dat een zwarte vacht geeft met alle gezondheidsproblemen van dien.

Van de Labradoodle honden die op latere leeftijd grijs worden, hebben verschillende honden daar verschillende oorzaken voor.

Het grijs worden komt echter niet altijd alleen door de leeftijd, maar ook door andere factoren.

Waarom een Labradoodle grijs wordt: leeftijd

Eén van de belangrijkste redenen waarom een Labradoodle grijs wordt, is de leeftijd. Eigenlijk is het beest daarin best te vergelijken met mensen: veel ouderen worden ook grijs, naarmate de verjaardagen voorbijvliegen.

Naarmate een hond ouder wordt, worden ze grijzer. Dat is al te zien rondom de mond en rondom de ogen. Het geldt echter niet voor alle honden.

Waarom een Labradoodle grijs wordt: spanning

Het is niet goed voor een Labradoodle z’n gezondheid om hem veel stress en spanning te geven, maar het is wel een manier voor het beest om snel grijs te worden.

Hoe angstiger een hond, hoe sneller de vergrijzing van het beest. Toch is dit niet een bijzonder verantwoorde manier om een dergelijke viervoeter grijs te krijgen: je gaat de hond geen extra spanning geven om hem grijs te krijgen.

Waarom een Labradoodle grijs wordt: gezondheid

Niet alleen is de instabiele gezondheid van een Labradoodle het gevolg van de grijze kleur, maar ook kan een instabiele gezondheid de grijsheid van een Labradoodle veroorzaken.

Als het beest lijdt aan schildklierdisfunctie, kan het eventueel grijs worden en ook nier- en leveraandoeningen zijn soms problematisch.

De verscheidenheid van kleuren van de Labrador x Poedel

Hoewel de Labradoodle dus geen erkend ras is, zijn er door verenigingen wel bepaalde standaarden geformuleerd. Volgens de hondenkenners komt de Labradoodle officieel in 12 erkende kleuren.

Deze kleuren worden soms ook gevonden in een mix met elkaar, vooral met wit. Hier een kort overzicht over de verschillende kleuren:

Tabel: overzicht met de meest voorkomende kleuren van een Labradoodle
Abrikoos Blauw Koffie Chocola
Crème Kalk (wit) Karamel Lavendel
Parchment Rood Zilver Zwart

 

Leer alles over jouw lieve Labradoodle

Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De zon heeft ook effect

Wist je dat de zon ook effect heeft op het kleuren van de Labradoodle. Als een hond veel buiten is, zal de kleur van de huid wat veranderen. De haarpuntjes, de uiteinden van de krullen, zullen in de zon soms wat lichter worden.

Dat is vooral het geval met de wat lichtere Labradoodles, maar ook grijze Labradoodles kunnen daar de gevolgen van zien. Wil je een grijze Labradoodle, doe je zwarte hond dan wat vaker in de zon.

Waarom je zou kiezen voor een grijze Labradoodle

Een grijze Labradoodle neem je niet om zijn gezondheid, maar om zijn uiterlijk. Er zijn veel mensen die het uiterlijk van een hond boven zijn gezondheid zetten en het er maar op hopen dat de specifieke hond die zij krijgen niet zal lijden.

Toch hoeft het niet zo te zijn dat jouw specifieke Labradoodle ziekelijk is: het kan ook gewoon door de leeftijd komen of geërfd zijn van een Poedel. Hoewel dat weinig voorkomt (slechts 1 van de 14 poedels is grijs), is het niet onmogelijk.

Wil je echt een grijze Labradoodle, kijk dan ook eens in het asiel. Hier zijn vaak de wat oudere Labradoodles die al grijs zijn geworden door hun leeftijd.

Het is de meest verantwoorde manier om aan een Labradoodle te komen die grijs is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

Maak kennis met de Labradoodle zwart wit

Maak kennis met de Labradoodle zwart wit

Sinds de eerste Labradors en Poedels in de jaren zeventig met elkaar zijn gekruist, zijn er vele soorten kleuren Labradoodles ontstaan. De kruising komt inmiddels zo vaak voor en het beestje is zo populair dat mensen het inmiddels eigenlijk zelfs zien als...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload