Labradoodles komen in verschillende formaten. Of je voorkeur nu uitgaat naar een kleinere of grotere hond, van de labradoodle is altijd een formaat dat bij jouw voorkeuren aansluit.
Zo is er de mini labradoodle, de medium labradoodle en de grote labradoodle. Qua gewicht verschillen al deze exemplaren natuurlijk ook nogal. Hoe groter de hond, hoe zwaarder ‘ie is. Wat het ideale gewicht is voor een labradoodle is daarom soms lastig te zeggen. Het hangt per type en grootte af. Daarnaast speelt ook nog mee of we te maken hebben met een reu of een teefje.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!
Zorg dat je labradoodle genoeg in beweging is
Net zoals bij een mens geldt ook voor een hond dat overgewicht schadelijk is voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat jouw labradoodle genoeg beweegt, gezond eet en niet al te veel slechte snacks krijgt. Hier heb jij als baasje de verantwoordelijkheid voor.
Qua beweging is het verstandig om elke dag minimaal 3 keer te wandelen met je labradoodle. Het liefst minimaal een half uur per keer. Zo weet je dat je labradoodle genoeg beweging krijgt en houd je je labradoodle op het juiste gewicht. Hoe meer je beweegt, hoe beter dit is. Let er bij een puppy overigens wel op dat je niet langer dan een half uur gaat lopen. Deze jonge rakkers hebben nog wat minder energie.
Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Labradoodle (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Een gebalanceerd dieet voor een gezond gewicht
Naast voldoende beweging is een goed en gebalanceerd dieet ook belangrijk. Net als bij een mens mag een hond heus wel eens iets lekkers, maar wel met mate. Door een goede kwaliteit voer te kiezen kun je er voor zorgen dat de voeding compleet en gevarieerd is. Alle juiste vitamines en mineralen zijn dan aanwezig. Zo blijft je labradoodle op een gezond gewicht.
Voor een hond is rauw vers vlees belangrijk om op gewicht te blijven. Als je je labradoodle een lekkere kauwsnack wil geven, beperk dit dan tot 1 of 2 keer per week. Dit zijn namelijk echte dikmakers. Als je deze te veel geeft zal je hond vroeg of laat overgewicht ontwikkelen.
Check regelmatig of je labradoodle te dik is
Heel veel honden in Nederland zijn te dik. Dat is een kwalijke zaak. Daarom is het goed om regelmatig te bekijken of dit ook het geval is bij jouw labradoodle. Je kunt dit zelf checken door te kijken of je de ribben van je labradoodle nog steeds makkelijk kunt voelen. Daarnaast kan je kijken of je de taille goed kunt zien. Als dit het geval is heeft je labradoodle een prima gewicht en is deze hoogstwaarschijnlijk niet te zwaar. Wanneer de ribben uitsteken is je labradoodle waarschijnlijk te licht.
Het is ook mogelijk om naar de dierenarts te gaan en je labradoodle hier te wegen. Zo weet je precies wat hij of zij weegt en of dat in verhouding staat met de grootte en de leeftijd.
Leer alles over de kenmerken van jouw Labradoodle
Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Laat de dierenarts regelmatig naar je labradoodle kijken
Kom je bij de dierenarts en blijkt je labradoodle te zwaar? Dan kan de dierenarts je hier advies over geven. Zij kunnen je een speciaal soort voeding voorschrijven en je informeren over de juiste hoeveelheden. Zo kun je je hond af laten vallen of eventueel aan laten komen.
Het is daarom verstandig om regelmatig bij je dierenarts langs te gaan voor een check up. Zij kunnen dan direct ingrijpen wanneer nodig. Daarnaast checken ze vaak direct of je hond ziektes onder de leden heeft. Kort gezegd is een bezoek aan de dierenarts ontzettend voordelig voor de gezondheid van jouw viervoeter.
Geef een labradoodle geen mensenvoedsel en voorkom overgewicht
Mensen zijn vaak geneigd om hun labradoodle wat van hun eigen eten te geven. Dat snappen we wel, want het is makkelijk en gezellig. Toch is het verstandig om vanaf het begin af aan het beleid te voeren dat jouw labradoodle geen eten krijgt als je zelf aan tafel zit te eten. Ook je gasten moeten zich hier aan houden.
Als je dit niet doet zal je hond leren dat hij altijd kan komen bedelen. Als je dat gedrag stimuleert gaat het van kwaad tot erger. Het effect van mensenvoedsel op een hondenlichaam is vele malen groter dan het effect op je eigen lichaam. Dit mensenvoedsel kan ervoor zorgen dat je labradoodle qua gewicht veel aankomt en overgewicht krijgt.
Verdiep je in de verzorging en gezondheid van jouw Labradoodle
Het belangrijkste dat je als baasje moet doen? Je hond zo verzorgen dat hij gezond en gelukkig is. We raden je daarom aan het e-book Labradoodle Handboek eens te bekijken. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over de verzorging van jouw hond. Zodat jij en jouw Labradoodle zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten!