Home » Labradoodle gewicht: hoe zwaar mag ‘ie zijn?

Labradoodle gewicht: hoe zwaar mag ‘ie zijn?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Labradoodles komen in verschillende formaten. Of je voorkeur nu uitgaat naar een kleinere of grotere hond, van de labradoodle is altijd een formaat dat bij jouw voorkeuren aansluit.

Zo is er de mini labradoodle, de medium labradoodle en de grote labradoodle. Qua gewicht verschillen al deze exemplaren natuurlijk ook nogal. Hoe groter de hond, hoe zwaarder ‘ie is. Wat het ideale gewicht is voor een labradoodle is daarom soms lastig te zeggen. Het hangt per type en grootte af. Daarnaast speelt ook nog mee of we te maken hebben met een reu of een teefje.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Labradoodle Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Zorg dat je labradoodle genoeg in beweging is

Net zoals bij een mens geldt ook voor een hond dat overgewicht schadelijk is voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat jouw labradoodle genoeg beweegt, gezond eet en niet al te veel slechte snacks krijgt. Hier heb jij als baasje de verantwoordelijkheid voor.

Qua beweging is het verstandig om elke dag minimaal 3 keer te wandelen met je labradoodle. Het liefst minimaal een half uur per keer. Zo weet je dat je labradoodle genoeg beweging krijgt en houd je je labradoodle op het juiste gewicht. Hoe meer je beweegt, hoe beter dit is. Let er bij een puppy overigens wel op dat je niet langer dan een half uur gaat lopen. Deze jonge rakkers hebben nog wat minder energie.

Een gebalanceerd dieet voor een gezond gewicht

Naast voldoende beweging is een goed en gebalanceerd dieet ook belangrijk. Net als bij een mens mag een hond heus wel eens iets lekkers, maar wel met mate. Door een goede kwaliteit voer te kiezen kun je er voor zorgen dat de voeding compleet en gevarieerd is. Alle juiste vitamines en mineralen zijn dan aanwezig. Zo blijft je labradoodle op een gezond gewicht.

Voor een hond is rauw vers vlees belangrijk om op gewicht te blijven. Als je je labradoodle een lekkere kauwsnack wil geven, beperk dit dan tot 1 of 2 keer per week. Dit zijn namelijk echte dikmakers. Als je deze te veel geeft zal je hond vroeg of laat overgewicht ontwikkelen.

Check regelmatig of je labradoodle te dik is

Heel veel honden in Nederland zijn te dik. Dat is een kwalijke zaak. Daarom is het goed om regelmatig te bekijken of dit ook het geval is bij jouw labradoodle. Je kunt dit zelf checken door te kijken of je de ribben van je labradoodle nog steeds makkelijk kunt voelen. Daarnaast kan je kijken of je de taille goed kunt zien. Als dit het geval is heeft je labradoodle een prima gewicht en is deze hoogstwaarschijnlijk niet te zwaar. Wanneer de ribben uitsteken is je labradoodle waarschijnlijk te licht.

Het is ook mogelijk om naar de dierenarts te gaan en je labradoodle hier te wegen. Zo weet je precies wat hij of zij weegt en of dat in verhouding staat met de grootte en de leeftijd.

Laat de dierenarts regelmatig naar je labradoodle kijken

Kom je bij de dierenarts en blijkt je labradoodle te zwaar? Dan kan de dierenarts je hier advies over geven. Zij kunnen je een speciaal soort voeding voorschrijven en je informeren over de juiste hoeveelheden. Zo kun je je hond af laten vallen of eventueel aan laten komen.

Het is daarom verstandig om regelmatig bij je dierenarts langs te gaan voor een check up. Zij kunnen dan direct ingrijpen wanneer nodig. Daarnaast checken ze vaak direct of je hond ziektes onder de leden heeft. Kort gezegd is een bezoek aan de dierenarts ontzettend voordelig voor de gezondheid van jouw viervoeter.

Geef een labradoodle geen mensenvoedsel en voorkom overgewicht

Mensen zijn vaak geneigd om hun labradoodle wat van hun eigen eten te geven. Dat snappen we wel, want het is makkelijk en gezellig. Toch is het verstandig om vanaf het begin af aan het beleid te voeren dat jouw labradoodle geen eten krijgt als je zelf aan tafel zit te eten. Ook je gasten moeten zich hier aan houden.

Als je dit niet doet zal je hond leren dat hij altijd kan komen bedelen. Als je dat gedrag stimuleert gaat het van kwaad tot erger. Het effect van mensenvoedsel op een hondenlichaam is vele malen groter dan het effect op je eigen lichaam. Dit mensenvoedsel kan ervoor zorgen dat je labradoodle qua gewicht veel aankomt en overgewicht krijgt.

 

Wil je alles leren over Labradoodles?

Download dan eens het e-book ‘Labradoodle Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Labradoodle Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Labradoodle in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Labradoodle niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Labradoodle nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Maak kennis met de kortharige labradoodle

Niet iedere labradoodle is hetzelfde. Integendeel zelfs. Per labradoodle kan verschillen welke type het is. Er zijn namelijk allerlei kleuren, maten en vachtsoorten te vinden. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. De kortharige labradoodle is een hond die de laatste...

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Alles over de labradoodle in de kleur caramel

Wanneer je graag een labradoodle aan wilt schaffen zal je merken dat je een zeer ruime keuze aan kleuren hebt. Zo zijn er sowieso de 5 hoofdkleuren, te weten zwart, bruin, grijs, rood en blond. Maar er zijn ook nog voldoende varianten te vinden. De labradoodle caramel...

Kosten: de prijs van een labradoodle

Kosten: de prijs van een labradoodle

Aangezien labradoodles enigszins zeldzaam zijn, is het logisch dat de prijs van dit unieke ras dan ook vrij hoog is. Daarmee is de prijs voor labradoodles vaak hoger dan een andere rashond met een goede bloedlijn. Wanneer je een labradoodle voor een bepaalde prijs...