Home » De Labradoodle fleece: Een geweldige hond

De Labradoodle fleece: Een geweldige hond

⏱ Leestijd: 10 minuten

Er zijn heel veel verschillende soorten labradoodles te vinden. Elke labradoodle heeft een unieke kleur en een unieke vacht.

Een van de zachtste vachten van de labradoodle is de fleece vacht. Deze voelt, mits de vacht goed verzorgd is, aan als satijn. De fleece vacht is iets langer dan de andere type labradoodle vachten. Verder verschilt hij in dikte, structuur en dichtheid van de andere type labradoodle vachten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

De fleece vacht voor astma en huisstofmijt allergie

De fleecevacht is onder te verdelen in 2 verschillende typen. Labradoodle honden met een fleece vacht kunnen een ‘fleece’ vacht hebben of een ‘curly fleece’ (krullende fleece) vacht.

Hoewel beide soorten fleece vacht een kleine slag hebben, heeft een labradoodle met een curly fleece vacht echt krullen.

Beide soorten fleece vacht hebben hypogene eigenschappen. Elke soort vacht die bij labradoodles voorkomt heeft hypogene eigenschappen, maar bij de fleece vacht zijn deze eigenschappen meer/duidelijker aanwezig.

Iemand met een vorm van astma of een allergie voor huisstofmijt kan dus het beste een labradoodle kiezen met fleece vacht. Het maakt niet uit welke van de twee soorten fleece vacht. Iemand met allergieën reageert dus hetzelfde op de fleece als op de curly fleece vacht.

Houd er wel rekening mee dat het niet helemaal voorkomen kan worden dat er allergenen in de fleece vacht achterblijven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er pollen uit grassen in de vacht komen. Om dit te minimaliseren wordt het aangeraden om je labradoodle vaak te kammen en borstelen.

De fleece vacht voelt licht aan en is superzacht. Het voelt dus niet zo dat een (curly) fleece labradoodle een heel zwaar pak haar heeft. Eerder lijkt het alsof er lucht in het haar zit. Dus krullend zijdezacht haar bij de curly fleece vacht, of golvend zijdezacht haar bij de fleece vacht.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De nieuwe labradoodle vacht groeit door de oude

Het bijzondere aan de labradoodle fleece vacht is dat er geen ondervacht is. Daardoor geeft een labradoodle met een fleece vacht geen geur af en verhaart hij niet.

Labradoodles met een fleecevacht verliezen wel haar, maar nieuwe haren groeien dóór de ‘oude’ haren. De verloren haren blijven hierdoor achter in/tussen de vacht.

Omdat je hond deze haren niet vanzelf verliest, is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Door de vacht van je hond regelmatig te borstelen, zorg je ervoor dat de verloren haren in de borstel terecht komen.

Omdat labradoodles met een (curly) fleece vacht geen ondervacht hebben, gaat het borstelen best snel. Als je je labradoodle van jongs af aan drie keer per week borstelt, zul je merken dat jouw hond hier snel aan gewend raakt.

Houd er rekening mee dat jouw hond op een leeftijd tussen 9 en 14 maanden een vachtwissel doormaakt. Dit betekent dat de vacht van een puppyvacht naar een volwassen vacht gaat. Schrik hier niet van, dit is heel normaal.

Borstel de fleece vacht regelmatig om deze allergenenvrij te houden

Labradoodles met een fleece vacht zijn niet 100% vrij van allergenen. Hoewel de vacht hypoallergene eigenschappen heeft, is een hond vaak buiten. Het is onmogelijk te voorkomen dat pollen uit de lucht in de vacht van de labradoodle komen.

De pollen kunnen bijvoorbeeld in de vacht terecht komen als je hond buiten speelt en door een weide rent.

Behalve dat je je hond borstelt om uitgevallen haren aan de borstel te laten plakken, is het dus ook belangrijk om je hond te borstelen zodat je de pollen uit de vacht verwijdert.

Door de vacht van je labradoodle regelmatig te borstelen zorg je ervoor dat deze zo goed als allergenen vrij blijft.

Leer alles over jouw lieve Labradoodle

Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Bepaalde manier van borstelen

Wanneer je je labradoodle met fleece vacht wilt borstelen, kun je dit het beste op een bepaalde manier doen. Je borstelt van onderen naar boven, en werkt in laagjes.

Je begint dus bij het borstelen van de poten. Daarna borstel je één laagje hoger dan de poten. Op deze manier werk je van de poten en staart naar de achterkant tot voorkant van je labradoodle. Je eindigt bij de kop van je labradoodle fleece.

Door op deze manier te borstelen, krijg je de klitten en vilten het beste uit  de fleece vacht van je labradoodle. Zo krijg je een perfect verzorgde en glanzende vacht.

Maak een routine van het borstelen van je lieve viervoeter. Doe het bijvoorbeeld op 3 vaste dagen in de week, op vaste momenten op de dag. Hierdoor verklein je de kans dat je vergeet om je hond te borstelen.

Borstel je hond ook altijd op dezelfde manier, van beneden naar boven, laagje voor laagje. Hierdoor werk je secuur en weet jouw hond precies wat er gaat gebeuren op het moment dat je de borstel pakt. Je hond zal gewend raken aan het gevoel en jouw routine.

Met je fleece labradoodle naar de trimsalon

Behalve het borstelen van de fleece vacht, is het belangrijk om af en toe naar de trimsalon te gaan. Gemiddeld zul je dit twee keer per jaar doen, maar hoe vaak je naar de trimsalon gaat hangt ook af van jouw hond en jouw wensen.

Zoek hiervoor een goede, professionele trimsalon uit. Er bestaan trimsalons die gespecialiseerd zijn in de fleecevacht van labradoodles. Bij zo een trimsalon weet je dat men precies weet hoe men om moet gaan met het trimmen van jouw fleece labradoodle.

Je weet bijvoorbeeld zeker dat ze weten hoe ze jouw labradoodle moeten knippen. Maar je kunt ook waardevolle tips en tricks krijgen over wat jij tussen de trimafspraken door kunt doen om de vacht van jouw labradoodle goed te verzorgen.

Een professionele salon kan jou dus uiteindelijk tijd schelen: jij weet precies hoe je om moet gaan met de vacht van je hond! Kies er gerust ook voor om je labradoodle extra kort te laten knippen. Dit scheelt jou tijd in de verzorging van jouw labradoodle na het bezoeken aan de trimsalon.

Verwacht dat je labradoodle een smeerpoets is

Als je van plan bent een labradoodle aan te schaffen, houdt dan in gedachten dat labradoodles gek zijn op water. Deze eigenschap hebben ze van de labrador retriever kant geërfd.

Kijk er dus niet van op dat je hond een smeerpoets is en elke mogelijkheid aangrijpt om het water op te zoeken. Je zult regelmatig na een wandeling thuiskomen met een supernatte en vieze hond.

Het voordeel aan de labradoodle fleece vacht is dat deze makkelijk schoon te maken is. Je hoeft je labradoodle na zo’n wandeling alleen even af te spoelen en klaar ben je. Een uitgebreid bad is dus niet nodig: dankzij de structuur van de fleece vacht zal jouw smeerpoetsje weer schoon opdrogen.

Labradoodle fleece in verschillende kleuren

De labradoodle fleece vacht kan verschillende kleuren hebben. De hoofdkleuren zijn zwart, bruin, rood, blond en grijs. Binnen deze hoofdkleuren bestaan weer verschillende kleurvariaties.

Er bestaan ook labradoodles die meer dan één kleur hebben. Deze labradoodles hebben dus vacht met prachtige kleurencombinaties. Labradoodlevachten met dit soort kleurencombinaties worden parti of phantom genoemd.

Labradoodles met een parti vacht zijn voor minimaal 50% wit en hebben daarnaast één van de andere hoofdkleuren of een variant op de hoofdkleuren.

Labradoodles met een phantom vacht hebben een solide basiskleur, met vlekken van een andere (lichtere) kleur op duidelijke plekken. Namelijk boven de ogen, op de snuit, op de borst, onder aan de pootjes en onder aan de staart.

Hoewel de kleuren van fleece labradoodles kunnen verschillen, blijven de eigenschappen van de fleece vacht steeds hetzelfde. De vacht blijft zacht en luchtig en is golvend (curly fleece) of steil (fleece).

Verzorging is cruciaal tijdens vachtwisseling

Een labradoodle fleece verliest zijn of haar vacht minimaal 1 keer in zijn of haar leven. Als een labradoodle geboren is, heeft zo’n hond net als elke puppy een puppy vacht. Deze zal verwisselen in een volwassen vacht als de labradoodle ongeveer tussen 9 en 14 maanden oud is.

De meeste honden krijgen hun volwassen vacht doordat ze verharen. Ze verliezen dan hun puppyvacht en krijgen volwassen vacht.

Bij een labradoodle werkt dit net iets anders. Bij dit type hond vindt een vachtwissel plaats. De nieuwe vacht groeit langzaam door de puppy vacht heen. Net als bij het normale verharen van de labradoodle, borstel je de uitgevallen haren die door de vacht zitten uit de labradoodle vacht.

Als een fleece labradoodle dus in zijn vachtwissel zit, borstel je de puppyvacht uit de labradoodlevacht. Tijdens de vachtwissel is de verzorging van de vacht van jouw labradoodle extra belangrijk. Door hier veel aandacht aan te besteden, komt je puppy mooi en snel door de puppyvacht.

Fleece vacht heeft geen invloed op karakter

Het feit dat je een labradoodle met fleece vacht hebt, verandert niets aan het karakter van jouw labradoodle. Dit staat los van elkaar.

Labradoodles hebben over het algemeen allemaal dezelfde karaktereigenschappen. Ze zijn heel lief, speels, trouw, aanhankelijk en ook zeer energiek. Ze zijn heel eenvoudig te trainen, omdat ze jou als baas heel graag gelukkig willen maken.

De fleece vacht geen invloed op deze karaktertrekken. Je zou de fleecevacht kunnen beschouwen als eenzelfde soort kenmerk als de kleur of grootte van jouw hond. Deze hebben namelijk ook geen invloed op het karakter van jouw hond.

De fleece vacht is wel een kenmerk waar je je labradoodle op kunt selecteren. Het voordeel van deze vacht is dat deze hypoallergene eigenschappen heeft. Hierdoor zul je deze vacht het beste kunnen uitkiezen als je allergisch bent voor huisstofmijt, of als je astma hebt.

Houd de vacht klitvrij

Door de hypoallergene vacht van de fleece labradoodle kunnen mensen die nooit dachten een hond te kunnen houden nu wel een hond hebben. Dit opent de deuren voor mensen met allergieën die graag een hond willen.

Hoe geweldig dit ook is, het is belangrijk om te realiseren dat de  labradoodle fleece vacht veel verzorging nodig heeft. En dat kost tijd.

Vooral het klitvrij houden van de fleece vacht is een tijdrovend werkje. Door dit regelmatig te blijven doen, is het per keer wel minder werk. Je maakt het jezelf dus makkelijk om de vacht te onderhouden als je dit vaak doet.

Denk er ook aan dat klitten in de vacht je lieve hondje ook pijn kan doen!

Je kunt verschillende mensen tips vragen over de verzorging van de labradoodle vacht. Bijvoorbeeld bij de trimsalon, of bij de fokker waar je je hond koopt of hebt gekocht. Je fokker weet vaak veel over de vacht van de soort hond die hij of zij fokt. Je kunt beter te veel mensen vragen en verschillende tips toepassen, dan zelf maar wat proberen.

Verschil in verzorging na vachtwissel

Wanneer je labradoodle fleece in zijn vachtwissel zit (zo tussen 9 en 14 levensmaanden), zul je een verschil in de structuur van de vacht gaan merken. Dit zal bijvoorbeeld opvallen tijdens het borstelen.

De puppy vacht is heel zacht en los. Hierdoor zul je minder last van klitten en vilten hebben. Wanneer de volwassen vacht erdoorheen komt, is deze vaak wat steviger en heeft meer klitten.

De stevigheid van het haar zorgt er als het ware voor dat de vacht ook meer gaat klitten. Klitten kunnen de hond pijn doen. Het is dus belangrijk om vooral ook in de overgangsfase tussen puppyvacht en volwassen vacht goed te borstelen. Hierdoor kun je de vacht vanaf het begin gelijk goed bijhouden.

Als er eenmaal zware en grote klitten in de vacht van je labradoodlezitten, zijn er enkel nog drastische maatregelen mogelijk om deze eruit te halen.

Scheren als laatste redmiddel

Als je de vacht van jouw labradoodle niet goed verzorgt, zal je in de trimsalon al snel te horen krijgen dat je hond onder de klitten zit en vervilt blijkt.

In een vergevorderd stadium van klitten en vervilting is het mogelijk dat zelfs de trimmer dit niet meer kan oplossen. Er blijft dan maar één oplossing over: Je hond moet worden kaalgeschoren.

Het kaalscheren van de fleece vacht is echt een laatste redmiddel. Het wordt enkel gedaan als het echt niet anders kan.

Zorg er absoluut voor dat je bij een goede erkende trimsalon langs gaat om je labradoodle fleece te laten scheren. Hier weten ze precies hoe zit dit moeten doen. Zoek online naar een trimsalon die gespecialiseerd is in labradoodles met fleece vacht.

Speciale invloeden op de fleece vacht

Mocht je een labradoodle fleece hebben en je laat deze castreren of steriliseren, dan heeft dit veel invloed op de vacht.

Na het castreren of steriliseren kun je ervan uit gaan dat de vacht van je labradoodle sneller klit. Hierdoor kost het verzorgen van de vacht meer moeite en tijd.

Daarnaast hebben fleece vachten die een lichte kleur hebben, zoals wit of lichtcréme, een wattige structuur. Ook deze eigenschappen leiden ertoe dat de vacht van je labradoodle sneller klit. Hierdoor kost het verzorgenv an de vacht van een witte of lichtgekleurde labradoodle meer tijd.

In deze gevallen kan kaalscheren of in ieder geval kort trimmen handig zijn. Het zorgt ervoor dat je – in ieder geval vlak na de trim beurt – minder tijd kwijt bent aan de verzorging van de labradoodle vacht.

Zoek een professionele trimster op

Het is verstandig om naast de verzorging van de vacht die je thuis doet ook regelmatig een trimsalon te bezoeken. Het is belangrijk dat je hiervoor een goede, professionele trimsalon uitzoekt.

Een goede trimster of trimmer weet namelijk precies hoe een labradoodle fleece geknipt of geschoren moet worden. De labradoodle vacht moet bijvoorbeeld niet hetzelfde getrimd worden als de poedel, die een soortgelijke vacht heeft.

Je zou denken dat de gelijkenis in vacht ervoor zorgt dat je ook naar een poedel trimsalon kunt gaan. Maar het trimmen van de labradoodle is niet gelijk aan het trimmen van de poedel, omdat het kapsel van een poedel een bepaalde functie heeft.

De poedel behoort als ras namelijk tot de jachthonden. Poedels werden vaak gebruikt voor de eendenjacht. Het kapsel van de poedel is hierop aangepast: het is op sommige plekken heel kort, maar op andere plekken heel lang.

Een labradoodle is geen jachthond en daarom hoeft een labradoodle fleece niet hetzelfde kapsel als een poedel te hebben.

Ga regelmatig naar de trimsalon

Voor een labradoodle met fleece vacht kan een afspraak bij een trimsalon een hele opgave zijn. Het duurt ook lang waardoor het aardig wat energie kan vreten. Hoe minder vaak je naar de salon gaat, hoe meer werk het is en hoe meer energie het zal kosten.

Daarnaast zorgt regelmatig bezoek aan de trimsalon ervoor dat jouw labradoodle hieraan gewend raakt.

Wanneer je labradoodle slechts 1 à 2 keer in het jaar naar de trimsalon gaat, dan kan je hond hier best moeite mee hebben. Aangezien vaker gaan beter is, zou je je labradoodle met fleece vacht hier zo snel mogelijk aan moeten laten wennen.

Laat je labradoodle op jonge leeftijd kennis maken met de salon

Een trimsalon kan je heel veel werk uit handen nemen. Als je labradoodle fleece op jonge leeftijd al leert dat een trip naar de trimsalon leuk is, dan heb je hier als je hond ouder is veel gemak van.

Begin met naar de salon gaan als je labradoodle fleece rond de 15 weken oud is. Je doodle kan dan een behandeling ondergaan die ook wel bekend staat als een gewen beurt.

Tijdens de gewenbeurt leert je labradoodle fleece hoe het is om naar de trimsalon te gaan. Hij went er bijvoorbeeld aan om in bad te gaan en gewassen te worden. Hij leert om tijdens de trimbeurt op tafel te staan. Ook raakt de pup tijdens zo’n afspraak gewend aan een waterblazer en föhn. Door dit van jongs af aan te doen leert hij dat een föhn en waterblazer niet eng zijn.

Bereid je pup goed voor

Vóór het eerste bezoek aan de trimsalon, kun je je labradoodle fleece alvast laten wennen. Dit doe je door de pup met regelmaat te borstelen.

Je kunt je labradoodle ook alvast een keer de wassen en drogen voor je een afspraak plant. Hoe meer jij oefent met je labradoodle, hoe makkelijker de trimbeurt zal zijn.

Oefen bijvoorbeeld alvast met je pup om op tafel te staan. Je kunt je pup extra laten wennen door – terwijl hij op tafel staat – aan zijn pootjes te zitten, in zijn mond te kijken en zijn kop vast te houden.

Dit zijn allemaal simpele oefeningen die je labradoodle enorm helpen bij het eerste trimbezoek van je labradoodle met fleece vacht.

Ook na het eerste trimsalon bezoek is het goed om deze oefeningen uit te voeren. Hierdoor zullen deze handelingen de normaalste zaak van de wereld wordt voor je labradoodle fleece.

Je labradoodle wordt zelfstandiger bezoekjes aan de trimsalon

Naast dat het verzorgen van de vacht van je labradoodle fleece een stuk makkelijker wordt met regelmatige bezoeken aan de salon, is er nog een groot voordeel aan.

Als je labradoodle namelijk naar de trimsalon gaat, leert je vriendje dat jij er als baasje niet altijd bent. Tijdens het trimmen ben jij namelijk niet bij je hond om hem te ondersteunen.

Dit is erg goed voor de ontwikkeling van je labradoodle fleece. Hierdoor wordt hij zelfstandig en leert dat hij zich ook prima zelf kan redden. Hierdoor kan je ook verlatingsangst een heel stuk verbeteren. Je labradoodle leert zo namelijk echt zonder jou kunnen, al is het maar voor even.

Na ongeveer een half jaar de eerste echte trimbeurt

Als je labradoodle met fleece vacht tussen de 5 en 7 maanden is, zal pas de eerste echte trimbeurt plaatsvinden. Rond deze periode zal de fleece vacht zo gegroeid zijn dat trimmen echt nodig is.

Zowel de voeten, oren en vacht worden dan onder handen genomen en zo wordt ervoor gezorgd dat de vacht een hele mooie glans krijgt.

In sommige gevallen is het ook goed om de vacht van je puppy te scheren op jonge leeftijd, zodat de volwassen vacht er goed doorheen kan komen. Door op tijd naar de trimsalon te gaan, voorkom je dat de volwassen vacht van je labradoodle fleece vol met klitten en vilten komt te zitten.

Borstelen voorkomt problemen

Je kunt je labradoodle fleece zelf prima goed onderhouden in combinatie met regelmatige bezoeken aan de trimsalon. Deze combinatie is de ideale manier om de vacht mooi, gezond en glanzend te houden.

Het borstelen zorgt ervoor dat de huid van jouw labradoodle goed kan blijven ademen. Hierdoor voorkom je huidproblemen, jeuk, irritaties en zelfs benauwdheid.

Ook zorgt een goede verzorging voor een gelukkige labradoodle fleece en ziet deze eruit om door een ringetje te halen.

Je kunt zelfs cursussen doen om te leren hoe je je labradoodle met fleece vacht het beste in optimale staat kunt krijgen en ook houden. Kijk hiervoor even op internet voor een cursus bij jou in de buurt.

Een labrador fleece is echt een aanrader

Kortom, een labradoodle fleece is een geweldig leuke en mooie hond die een lief, sociaal en trouw karakter heeft. Door zijn vacht is de labradoodle fleece een hond die uitermate geschikt is als je allergisch bent voor huisstofmijt en bij bepaalde soorten astma.

Het is wel belangrijk dat je de fleece vacht goed onderhoudt en er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. Naast het regelmatig bezoeken van een goede trimsalon is het belangrijk om jouw labradoodle fleece regelmatig te borstelen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload