Home » Labradoodle allergie: is deze hond hypoallergeen?

Labradoodle allergie: is deze hond hypoallergeen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Er wordt in kringen van hondenliefhebbers vaak gezegd dat een Labradoodle goed is voor mensen die een allergie hebben voor hondenharen. De beesten zouden ‘hypoallergeen’ zijn.

Toch lijkt dat niet het geval te zijn en is die stelling niet helemaal waar. In dit artikel zullen we bespreken wat wél het geval is en hoe het zit: zijn er überhaupt honden waar je geen allergie tegen krijgt en hoe zit dat met de Labradoodle?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labradoodle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labradoodle!

Labradoodle allergie: is deze hond hypoallergeen?

De redenatie die veel mensen volgen is dat een Labradoodle niet verhaart en daarom geen allergeen materiaal door het huis laat slingeren.

De krullerige vacht verhaart niet of nauwelijks en zouden dus geen sporen achterlaten. Dezelfde redenatie geldt ook voor honden met helemaal geen vacht, de verschillende soorten kale honden.

Er zouden dus veel honden worden verkocht die ‘hypoallergeen’ zouden zijn: de beesten vormen geen problemen voor baasjes met allergie voor honden.

Het is gewoon een marketingtruc

Sommige onderzoekers hebben echter bewezen dat honden die zogenaamd ‘hypoallergeen’ zouden zijn, meer allergenen in hun vacht meedragen dan honden die dat stempel niet dragen.

Oké, misschien worden er geen haren verloren, maar er is genoeg lichamelijk materiaal wat wél voor allergische reacties kan zorgen, zeggen de onderzoekers.

Ze verwijzen de theorie dat sommige honden hypoallergeen zouden zijn dus naar de prullenmand.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labradoodle wordt ook uitgebreid behandeld in Labradoodle Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hoe een fabeltje de wereld in kwam: een Australiër

Het was meneer Wally Conron, een Australiër, die begon met het kruisen van de Labrador en de Poedel. Hij was een van de eersten die begon met het maken van zogenaamde ‘designer dog’ soorten.

Na zijn geknutsel met de Labradoodle verschenen er ook andere doodle soorten. Het was Conron zelf die de naam ‘Labradoodle’ bedacht en het beest op schattigheid fokte.

Een verkooptruc van de Australiër

Wally Conron maakte rondom zijn creatie, de Labradoodle, een heel mooi verhaal.

Dankzij de mooie naam ‘Labradoodle’, het schattige en lieve uiterlijk en het verhaal dat het beest ‘hypoallergeen’ zou zijn, kwam de verkoop van dergelijke pups op gang en werd het beest enorm populair.

Volgens sommigen in die jaren, zou de Labradoodle de populairste hondensoort in de hele wereld worden. Een storm in een glas water.

Hoe ontstaat een allergie voor honden?

Als mensen een allergische reactie vertonen op honden, dan komt dat voornamelijk door ‘eiwitten’ die vrijkomen. Het gaat hier echt niet alleen om haren, maar ook om droge stof die uit hondenzweet, speekselklieren, de poeperd en de plasserd, en van rondom de ogen komen.

Als een hond zich krabt, komen er allerlei schilfertjes vrij in de lucht. Naarmate de dag vordert verliest een hond steeds meer allergenen: een huidschilfer, een druppel met urine, hij likt de baas, een traan komt uit zijn oog en ga zo nog maar even door.

De klachten van een allergische reactie

Als een hond zijn allergenen in de lucht uitstoot, beginnen de klachten bij het baasje. Het zijn vooral de antistoffen van de baas die een reactie geven op de allergenen wat het leed veroorzaakt.

Het verschilt per mens hoe sterk de reactie is: sommigen zullen niets voelen van de allergenen, anderen worden er flink ziek door.

Verschillende soorten reacties kunnen optreden zoals:

  • Jeuk op verscheidene plekken op het lichaam
  • Een lopende neus
  • Prikkelende en irriterende ogen (soms met tranen)
  • Veel niezen en soms hoesten
  • Benauwdheid en moeilijke ademhaling

Een scheiding tussen baasje en hond

Klachten kunnen variëren tot veel niezen en hoesten tot zulke serieuze problemen dat het dagelijkse leven erdoor wordt aangetast. In dat geval is het beter om een hond naar het asiel te brengen, hoe veel je ook van het diertje houdt.

Het is echter niet aan te raden om koste wat het kost het beestje te houden, het gaat immers om je gezondheid.

Zeker op de lange termijn kan een leven met veel allergische reacties erg ongezond zijn en zelfs effect hebben op je algehele immuunsysteem.

Labradoodle allergie: wat doe je eraan?

Sommige wetenschappers die zich bezighouden met de vraag of allergische reacties op honden kunnen worden voorkomen, hebben wel een ander iets ontdekt: een placebo-effect.

Sommige mensen die een Labradoodle nemen en geloven dat het beest hypoallergeen is, zullen geen gevolgen voelen dat ze een ‘allergenenbom’ in huis hebben gehaald, simpelweg omdat ze geloven dat ze er niet ziek van worden.

Voor een placebo-effect is het helaas voor lezers van dit artikel te laat: we hebben immers al verteld dat ‘hypoallergene’ honden een fabeltje is.

En toch: ze bestaan wel

En toch is het mogelijk om een hypoallergene hond te ‘ontwerpen’.

Als er goed wordt geselecteerd op verschillende Labradoodle honden, dan zijn er echt wel wat ‘exemplaren’ te fokken die minder allergenen met zich meedragen met alle gevolgen van dien: hoe kleiner de poel is waaruit een beest wordt gefokt, hoe meer erfelijke ziektes, inteelt en andere narigheden ontstaan binnen het ras.

Leer alles over jouw lieve Labradoodle

Wil je álles leren over jouw Labradoodle? Bekijk dan ook het Labradoodle Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Wat je wel kunt doen tegen allergie

Heb jij last van allergie en is het uit huis plaatsen van jouw hond niet mogelijk vanwege de band met jouw kinderen of om welke reden dan ook. Het is dan zaak om allereerst contact op te nemen met je huisarts als je last hebt van allergische reacties op jouw hond.

De huisarts kan bepaalde middelen voorschrijven die jouw ademhaling en huid zullen helpen: in overleg kun je ook andere maatregelen nemen, zoals die beschreven staan hieronder.

Wat je zelf kunt doen tegen allergie

Daarnaast kun je zelf wat dingen doen om de allergische reacties te verminderen. Neem bijvoorbeeld geen vloerbekleding, maar een gladde vloer die makkelijk schoon te maken is.

Zorg voor zo min mogelijk stof. Gebruik ook een goede stofzuiger (HEPA filter). Ook een lage luchtvochtigheid is beter voor jou. Het is van belang om een allergene hond buiten te laten slapen.

Blijf ook bij het beest uit de buurt. Kortom, wees voorzichtig en hou jezelf in de gaten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Labradoodle?

Bekijk dan het Labradoodle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Labradoodles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Labradoodle grijs

Maak kennis met de Labradoodle grijs

In dit artikel bespreken we de grijze Labradoodle. Door hondenkenners wordt die kleur echter helemaal niet ‘grijs’ genoemd, maar komen de termen als ‘blauw’ en ‘zilver’ veel vaker naar boven. Er zijn verschillende grijstinten die terugkomen in de Labradoodle...

De groeicurve van een Labradoodle

De groeicurve van een Labradoodle

Al sinds mensenheugenis worden verschillende honden met elkaar gekruist: dat gebeurde al in de oudheid. De laatste decennia is het echter steeds populairder om rashonden met elkaar te kruisen om zo een nieuw ras te ontwikkelen. De Labradoodle is zoals de naam...

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

De beste vachtverzorging voor je Labradoodle

Als we spreken over de Labradoodle, dan hebben we het natuurlijk over de prachtige mix tussen een Labrador en een Poedel. Dat hoeft echter niet pas de eerste generatie te zijn: al sinds de jaren zeventig wordt de Labradoodle als een afzonderlijk ras gefokt en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labradoodle wilde weten in één compleet e-book!”

Labradoodle Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labradoodle!

  • Wil je een Labradoodle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labradoodle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labradoodle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labradoodle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labradoodles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labradoodle Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labradoodle Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Labradoodle Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload